Sittställningens betydelse vid meditation

Vid ett par tillfällen har jag haft möjlighet att delta i meditationer som letts av munkar. Jag har förundrat lagt märke till att de lagt väldigt lite tonvikt vid kroppspositionen, allt fokus är på tanke och känslor. Som att kroppen bara är ett hinder mellan oss själva och upplysningen/transformationen. Dessutom kunde jag observera att de inte var speciellt förankrade i sina kroppar. Kanske skulle jag ha kunnat guida dem till en större upplevelse?! Jag hör det nu och då av ”spirituella människor” att kroppen är något vi måste stå ut med. Jag tänker att det är precis tvärt om. Det är i kroppen vi lever våra liv här på jorden. Det är kroppen som är vår förutsättning för allt vi gör. Den är även förutsättningen för att nå transformation.

När jag har guidats till att hitta optimal kontakt med mina kroppsjagsfunktioner har jag haft de största upplevelserna av meditation. De stunder då jag känt att jag gärna skulle stannat i upplevelsen för alltid. Då när jag kommit närmast min egen kärna. Så hur jag sitter ger mig helt olika upplevelser och djup.

I BK-traditionen använder man sig av Za Zen meditation varvat med Kin Hin, den meditativa gången. Vi sitter vanligtvis i Diamantposition för att ha möjlighet att vara väl förankrade i underlaget. De flesta av oss stela västerlänningar har svårt att sitta på sittknölarna och få ned knäna stadigt mot golvet både i hel och halvlotus för att möjliggöra förankring. Om du istället sitter ”på knä” med en hög stabil kudde under ändan kan du få till en helt annan stadighet och möjliggöra en stolt hållning för ryggen. Ett läge där du kan sträcka upp längs din balanslinje och låta huvudet vila som kronan på verket. En sittposition där andningen får fritt utrymme att använda hela bålen för sin rörelse. En rytm och flöde där du kan följa ditt eget andetag. Om du dessutom vilar vänster hand i höger, låter tummarnas topp få mötas och sen lägger in dem mjukt mot magen så bildar armarna den runda bollens form. Det ger en stadighet för skuldrorna som får sjunka och vila mot din bröstrygg. Det optimala utrymmet för ditt varande just nu.

Det är då jag allra tydligast kan känna att jag som människa är länken mellan himmel och jord.

meditation ryggsidan

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.