Vaidya Ayurveda Village

Känner mig som ett barn som blir omhändertagen av två mödrar istället för den smörklick som gled runt i en het stekpanna första dagen. Jag blir insmord, masserad och överöst av varm olja på så gott som varenda millimeter av kroppen, undantaget endast den allra mest erogena zonen. Utan en tråd på kroppen utlämnar jag mig själv i deras kärleksfulla händer. Emellanåt känns den hårda bänken allt annat än bekväm, het olja på solsvedd hud och knådning av ömma muskler ger mig en del att öva på i att acceptera, ta emot och släppa taget om. Efteråt tvättas och tvålas jag lika noggrant och när jag sedan frotteras torr är jag tillbaka i mitt 5-åriga jag som badas av mamma. Håret kammas och flätas. Ett gyllene märke sätts i pannan.

Med våra ständigt oljiga frisyrer tilbringar vi dagarna som innehåller fulla program av närvaro, kärlek och omhändertagande. Dygnet är tidigt, morgonteet serveras kl 6, därefter yoga i soluppgången på taket innan frukost. Alla måltider är mycket väl genomtänkta. Läkaren checkar av hälsan dagligen och väljer vilket element som behöver balanseras, utifrån detta väljs också dagens behandlingar.

Måltiderna intas i tystnad, som en meditation. ”Make love with your food” som Janesh sa på lördagens föreläsning. Att både hedra alla ansträngningar som gjorts innan maten kom på min tallrik, både bonden och kokerskan och alla däremellan, och tacka för den energi och livskraft som kommer till mig. Alla sinnen får vara med i upplevelsen. Först känna på maten, vi är ju i Indien så vi äter med höger handen så klart. Titta och lukta på rätten innan vi stoppar den i munnen och njuter av smakerna. I full uppmärksamhet smakar maten så mycket mer. Det är ljuvligt!

Yoga och behandlingar varvas också med workshops så som matlagning, föreläsning och kärleksfull meditation. Emellanåt hinner vi landa i solstolen eller ta en simtur bland vågorna i Arabiska havet.

17.30 är det middag och dagens sista mål. Sen ska kvällens termos med örtte tömmas utan att påverka nattsömnen alltför mycket. Vi njuter av den underbara solnedgången varje kväll, men jagas snart inomhus av alla mygg som kommer med mörkret trots all rökelse som placerats ut. Idag är det vårdagjämning vilket innebär att dag och natt i princip är lika långa runt hela jorden. Det är en ofattbar känsla att det är samma svaga vårsol som lyser på dem därhemma. Smälter snön och skapar vår lagom tills vi kommer hem igen. Samtidigt som den här, röd som ett eldklot, faller under horisonten, ned i havet.

Väl i säng vaggas jag snart till sömns av havet som slår mot vågbrytaren bara några meter utanför fönstret, men innan dess har jag gjort dagens sista hemläxa.

Efter fem dagar här börjar jag nu kunna landa ned i allt detta, njuta och ladda mina batterier. De första dagarna var kontrasten mot tidigare upplevelser alltför stor och jag längtade tillbaka till barnen på Annai home. 💖

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.