Söndag på Backwaters

I behov av variation ger vi oss denna behandlingsfria söndag iväg på utflykt. Att bli upphämtad direkt på hotellet och utlovad att även bli skjutsad tillbaka känns tryggt i denna myllrande intensiva tillvaro utanför grindarna. Taxichauffören kör oss till Alapuzha för en härlig båttur på Backwaters, ett vattensystem med sjöar och kanaler många mil genom Kerala. Vi är tidigt ute och möter Palmsöndagens kyrkobesökare på väg hem från morgongudstjänsten bärande på var sitt palmstrå. Vi ser många grupper av orangeklädda pilgrimer bärande Jesus kors på axeln. Vägarna är smala och som vanligt är trafikanterna många och slingrar om varandra, väldigt olikt vår svenska trafik. Grönskan ramar in vägarna; banan, kokos och mango blandas med fikus, kroton, monstera och andra stora träd som vi känner igen från fönsterbrädan. Husen här är ofta färgstarkt målade och grindarna guldprydda, betydligt rikare än mycket av det jag såg i Tamil Nadu.

Längs de smala kajkanterna i Backwaters håller invånarna på med morgonbestyren. Några badar och borstar tänderna, andra diskar eller tvättar i sjövattnet. Många fiskar. Bakom de smala långa öarna skymtar risodlingarna där många av dessa jordbrukare tillbringar sin vardag. Förutom bostadshusen syns både små sjukhus, skolor, affärer och restauranger på de låga öarna. Även tempel och kyrkor finns här som i alla kvarter jag hittills besökt i Indien. Lokalbefolkningen blir skjutsad i en smal eka över till templet eller tar den slitna statliga färjan in till stan. Turismen är också stor på denna vackra plats. Man kan som vi glida runt ett par timmar i en färgstark båt med guidande kapten och dieselmotor eller boka in sig på en husbåt för några dagar. Allt ser väldigt exotiskt ut.

Lagom till lunch är vi tillbaka på retreaten igen och det är skönt att få ta del av den vällagade maten perfekt avpassad efter mina behov, landa ned i solstolen för att smälta dagens intryck innan en promenad bort till stranden för bad i de kraftiga vågorna. Imorgon förmiddag blir det en stadstur i Chertala och sen närmar sig avrundningen av denna fantastiska resa.

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.