Att granskas av myndigheter

Det ringde från Försäkringskassan. ”Ny handläggare igen” tänkte jag. Det har ju hänt några gånger under årens lopp som deltidssjukskriven. Men nej, inte den här gången. ”Det har kommit in en anonym anmälan på att du driver eget företag parallellt med sjukskrivning, så nu har vi granskat ditt ärende.”

Att bli misstänkliggjord kan ju lätt upplevas kränkande. Att få ihop sitt livs alla beståndsdelar är ju inte så enkelt. Det underlättas knappast av långvarig sjukdom, men långvarig sjukdom tar ju inte heller bort alla drivkrafter eller förmågor – som tur är!! Jag gillar Lösningsfokuserat arbetssätt. Jag gillar att lägga min tonvikt på det som fungerar. På det som är roligt i livet. Jag är övertygad om att det ger både mig och min omgivning en på alla sätt mer positiv upplevelse av livet.

Jag gillar att fokusera på det positiva i livet!

Tyvärr verkar inte alla tänka så. Tydligen finns det dem som hellre lägger sin energi på att misstänkliggöra andra. Hitta fel och brister hos andra. Kanske för att skyla över sina egna. Vad vet jag? Jag tänker i alla fall att det troligtvis gör deras liv tyngre och sorgligare.

”Det är ju ingen nyhet för oss att du har företag och vi har kollat dina arbetstider, stämplingar, ledigheter osv hos din arbetsgivare. Det ser okej ut i relation till din sjukskrivning. Jag vill bara höra vad du har att säga om det hela.”

När jag startade mitt företag gjorde jag det i samråd med Försäkringskassan och deras jurist tillfrågades. Allt för att jag skulle kunna göra det bästa för mig och alla andra. Det är ju nämligen så fantastiskt att när jag tränar BK/BK i Aktivitet så gör jag också det bästa för mig. Det är både min rehabilitering och mitt arbete. Men även detta måste alltid balanseras. Aktivitetsbalans är ju min ledstjärna. Så idag vet jag rätt väl vart mina gränser går, hur jag måste lägga upp kursdagarna, resor, lediga dagar både före och efter, matintag, pauser osv osv. Upplägget av kursdagarna kan jag på så vis styra precis efter mina behov. Det är inte alla som har möjligheten att både börja och sluta arbetsdagen med meditation, ha vilopaus och promenad på lunchen och däremellan ha utrymme för medveten närvaro i bara en aktivitet i taget! På så vis kan det säkert se ut som jag klarar mer än vad jag gör. När man bara tittar på reklamen på hemsidan kan det säkert också göra det. Allt som syns där är ju inte privat företagande, en del är arbete i min anställning, annat är rena fritidssysslor och en del blir ju helt enkelt inte av…

Tack!

Så jag kan väl säga Tack. Tack till den som såg till att FK gjorde en granskning och jag fick verifierat att det jag gör är okej enligt reglerna. Tack för att jag uppmärksammas på att jag gör något som andra uppfattar som mycket och ansträngande. Men också Tack för att jag på detta sätt ytterligare kan vara ärlig mot mig själv och alla andra att min arbetsförmåga är begränsad, även om jag oftast väljer att inte prata så mycket om det. För så är det ju, det är jobbigt att se sina egna begränsningar och visa att man inte är mer än människa…

/Pernilla

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.