Kroppskännedom i vårens aktiviteter

Vad är det vi gör när vi gör? Hur förändras min känsla och uppfattning om mig själv när jag under promenaden släpper ned tyngden, hittar min framåtorientering och drivet från centrum, förändras då också glädjen och självkänslan i steget? Kan känslan av närvaro förbättras när jag tar kraften från benen när jag knådar degen? 
Allt detta och mycket mer har vi utforskat tillsammans under den härliga vårveckan här i Växjö då vi genomförde Grundkurs i BK i Aktivitet. Även om utgångspunkten för att ta något vidare till någon annan är den egna levda erfarenheten så vill och behöver vi ju också koppla det till teori. Så allt övande reflekterade vi över i relation till arbetsterapi, aktivitetsteorier, beteendevetenskapliga teorier och mycket mer. Att hitta kontakten med sin egen kropp och låta varje del göra det den är bäst på är verkligen ett arbete där alla dimensioner av att vara människa involveras, de existentiella dimensionerna blandas med psykiskt och fysiskt och är inte möjliga att särskilja. Det finns möjlighet att odla känslan av; Hela dig i allt det du gör!

När vi kom hem delade flera av deltagarna med sig av reflektioner från hemmaplan och det är så spännande att gång efter annan konstatera att man faktiskt har MER energi efter en intensiv kursvecka med utgångspunkt i närvaro och samling i hela människan än då vi bara använder hjärnan! Tänk att vi kan komma tillbaka till jobbet utvilade OCH med nyvunnen kunskap, vilken potential det finns här.

På min fråga om hur deltagarna ville beskriva kursen för er som ännu inte varit med kom dessa vackra ord från ett par av dem:

  • Om man tänker sig gå en kurs där man mekaniskt lär sig tekniker och fokuserar enbart på teori så är det fel kurs för den personen. Du får jobba med och bearbeta dig själv, dina känslor, tankar, beteenden, andning och kroppsuppfattning och allt detta integrerat med vardagliga, naturliga aktiviteter. Hjärnan går in i ett slags återhämtande viloläge och det som förvånade mig mest var att jag fick så mycket energi. Kände mig trygg med Pernilla och de andra i gruppen och vi hade många intressanta samtal där vi generöst delade med oss av våra erfarenheter och humor 🙂
  • Basal kroppskännedom en kurs för dig som vill utveckla dig själv på ett personligt plan och bli ditt eget redskap i din profession. Det väcker nya upplevelser i kropp och sinne. Du får tid att reflektera och känna in i dig själv vilket är förutsättning för att kunna lyckas med detta. Jag är mycket glad över att ha fått ta del av kurs, då jag fått upptäcka nya perspektiv bland annat vikten av kroppsposition, mental närvaro och hur detta kan appliceras i våra vardagliga aktiviteter. Detta är kunskap jag vill förmedla vidare

Vi delar med oss av några foton och filmsnuttar tagna mitt i övandet under veckan – kanske hittar du lite inspiration här!

Vill du också delta i en kurs med BK i Aktivitet? Kolla in sidan för aktuell kursplanering och se vad som passar bäst för dig.

Varmt välkommen!

/Pernilla

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.