Hur skapas Trygghet?

Vad säger du till dina barn när tillvaron plötsligt hotas och inte är självklart lika lugn som den alltid varit här för oss? Hur gör du själv för att må bra då marken under dig gungar?

 

Bebisen börjar anpassa sig efter sin mamma redan som foster, allt för att ha så stor chans som möjligt att få kärlek och trygghet i livet. Människobarnet är ju helt utlämnat till sina föräldrar för sin överlevnad. Det finns inget annat djur som är beroende så länge, som inte kan stå på sina egna ben, följa flocken eller fixa sin egen mat, på så lång tid som människan. Alltså har människan utvecklat förmågan att anpassa sig till föräldrarna och det som kallas anknytningsmönster formas under den allra första delen av livet.

Beroende på hur relationen varit till föräldrarna (eller om det var någon annan som blev anknytningspersonen) har olika grader av trygghet utvecklats och gett en bas för livet. Förmågan att känna trygghet påverkar både våra relationer och möjligheten att hantera stress genom livet. Har du lätt att känna osäkerhet, bli avvisande eller undfallande, eller kan du stå upp för dina egna behov?

Det finns så mycket spännande att utforska när det gäller våra anknytningsmönster, hur våra karaktärsdrag påverkats av dem och hur relationerna påverkas långt upp i vuxen ålder, men just nu är jag istället mer nyfiken på hur vi kan påverka vår känsla av trygghet där vi är just nu. Även om mönstren sats tidigt är de ju fullt möjliga att påverka och stärka. Och först och främst göra medvetna.

När du märker vad som sker i din egen kropp, kan lyssna och ta in dess signaler så har du som störst chans att ta hand om kroppens behov och hjälpa dig själv.

Allt du upplever känns i kroppen, känslor och tankar är inte något separat utan en del av dig. När du blir stressad sker en uppvarvning i ditt Autonoma Nervsystem (ANS). Det är precis som det ska vara, kroppen ska göra sig beredd att fly eller fäkta, springa eller slåss, för att du ska undkomma hotet. Men ofta är ju hotet mer av en tänkt fantasi än en faktisk upplevelse, kanske till och med gamla (omedvetna) minnen som väcks till liv. Då kan det bli svårt för kroppen att hantera läget, speciellt eftersom vi människor har förmågan att trycka undan känslor, det innebär inte att de försvinner utan ligger kvar och skaver. Om du blir medveten om vad som sker i din kropp och istället rör på dig ökar chansen att uppvarvningen balanseras. Om rörelsen dessutom sker på ett samlande sätt förstärker du kroppens chans att hitta lugn och kontroll i situationen. Du balanserar ditt eget nervsystem.

Samling? Låter det flummigt?

Inte alls. Likt trädet som står stadigt i stormen behöver vi vara ordentligt förankrade i tillvaron för att inte svepas omkull eller knäckas när livet blir tufft. Och det är precis det vi tränar på när vi övar Basal Kroppskännedom (BK) i Aktivitet. Vi tränar på att stärka de djupa strukturerna i dig och den inre kontakten med dig själv. Bodybuildning av den skelettnära muskulaturen, vi tränar på att varje del av dig ska få göra det den är ämnad för.

Låt tyngden åka hiss neråt i kroppen, låt dina ben bära dig genom livet. Sök balansen där du står på hela foten och låter kroppens mjukhet vara med. Kanske märker du att du hållit andan när uppvarvningen ökat? Släpp den fri och känn flödet som kommer när du hittar åter till din stabilitet, när du värnar dina gränser och släpper ut lekfullheten. På så sätt skapas harmoni, en balanserad hållning, frihet i andning och rörelser och medveten närvaro.

Vi tränar på att omfokusera från uppvarvning, det som splittrar oss, till närvaro i den här stunden – medveten kroppsnärvaro. Fysisk flexibilitet ger förutsättningar för psykisk flexibilitet och vise versa.

I ditt samlade läge kan du tänka klart och ta kloka beslut. Dina chanser ökar att du gör rätt saker vid rätt tillfälle, att du lägger din energi där den gör bäst nytta för dig själv och din omgivning. Istället för att läcka ut tillsammans med oron.

 

Visst vore det intressant att fördjupa sig mer i detta?

Allra bäst gör vi det i en individuell kontakt på Mottagningen, fysiskt eller online. Vill du ha lite allmän inspiration så hittar du en hel del i övningsbiblioteket på Youtube tex filmerna i spellistan Inbalansering.

 

Varmt välkommen på en spännande resa genom utforskandet av Din egen potential!

/Pernilla

 

PS. Webbinariet Odla Din Trygghet har spelats in och klippts ihop till en Föreläsning (70 min). Där ingår som alltid en stunds gemensamt övande, teori utifrån kroppens stressreaktioner både i relation till anknytningsmönster och Rothschilds tydliga schema vad som händer i ANS vid uppvarvning och känsla av hot. Allt detta reflekterar vi gemensamt över.

Du köper Föreläsningen för 295 kr. Använd KONTAKT-knappen här nedanför och glöm inte skriva i din Fakturaadress.

 

Tryggheten i världen –
tryggheten i dig själv💚

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.