Hållbarhetspolicy

Vänlig i mer än orden. Snäll mot alla på jorden. Alltid vilja tänka på allt det kära och naturen vara nära, men har en del saker att bära.”

Detta vackra julklappsrim fick jag tillsammans med en fin, helt ekologisk, ryggsäck till min dator av min högst partiske älskade make, men det beskriver i högsta grad min intention. Jag önskar att allt jag gör i och utanför företaget är på bästa sätt både för mig och alla andra varelser i hela vårt universum.

Mycket av dagens mediainnehåll och politik är relaterat till miljö och hållbarhet. Många länder har skrivit på mål att nå för att rädda världen, men samtidigt lever de flesta av oss i västvärlden som om vi hade 3- 4 jordklot att tillgå. Att göra förändringar, speciellt de som upplevs som uppoffringar, är inte enkelt. Vi vill gärna ha snabba direkta resultat av det vi gör, kortsiktig njutning är skönt och förändring med mer långsiktiga mål alltid lite jobbigare. Att göra små förändringar i vår egen vardag vet de flesta av oss är rätt jobbigt. Men för mig är grunden just balans, Aktivitetsbalans, och däri inordnat hela livet. Hela livet – människa, aktivitet och miljö. När vi för något år sedan träffades i vår Ensamföretagargrupp och pratade hållbarhet blev jag påmind av en kollega att vi som arbetsterapeuter har det inskrivet redan i vår etiska kod. En kod som hjälper oss att ha med det etiska perspektivet i allt vi gör.

Jag pratar ofta om den sunda egoismen. Då när vi värnar våra egna personliga behov och tar hand om oss själva då gör vi också bra saker för vår omgivning. Allt vi gör hänger ihop, mina handlingar påverkar dig, dina beslut berör mig, allt i ett fantastiskt nätverk över hela vår jord. För mig är hållbarhet något som gäller på alla plan – socialt, naturen, nära, långt borta, idag och hela livet.

De Globala målen har antagits av FN och är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit. De finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Med hjälp av globala målen är vi den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.

Så några viktiga exempel för mig är att hjälpa till och stödja fattiga indiska flickor att med hjälp av utbildning kunna bli självförsörjande, ta sig ur fattigdom och kastsystem och på så vis stärka kvinnors möjligheter på vår jord. Likväl som det här hemma är självklart att handla ekologiska närodlade grönsaker och att flyga så lite som möjligt. På samma sätt ställer jag krav på mina samarbetspartner och frågar dem hur de bidrar till hållbarhet. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det finns inga ursäkter.

Min Vision Är Att Jag Ska Bidra Till En Bättre Värld I Varje Ord, Tanke Och Handling Jag Gör!

Rulla till toppen

INSPIRATIONSBREV

Får jag skriva till dig? 

I breven delar jag med mig av tankar, övningar och perspektiv på hur vi alla kan komma till vår rätt. Hur vi kan nå personlig hållbarhet och utveckling med hjälp av BK i Aktivitet och Aktivitetsbalans.