Aktivitetsbalans https://aktivitetsbalans.se Just another WordPress site Wed, 25 Oct 2023 15:00:53 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 Neurorehab och kroppskännedom https://aktivitetsbalans.se/neurorehab-och-kroppskannedom/ https://aktivitetsbalans.se/neurorehab-och-kroppskannedom/#respond Wed, 25 Oct 2023 14:48:35 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=4500 Pernilla, Pernilla, titta!

Anki kommer in på arbetsterapin glädjestrålande och jag blir så klart glad redan innan jag fattat vad hon vill visa mig. Den rör sig! Vad är det jag borde se och förstå, vad är det som rör sig? mina tankar hinner förvirrat irra runt innan Anki berättar och visar mig hur hennes vänstra arm, sedan 27 år förlamad och spastisk, faktiskt blivit lite mjukare. Den här mjukheten gör redan skillnad, kanske inte i funktionen av själva armen, men i att den inte hindrar hennes övriga rörelser på samma sätt. Hon beskriver att när hon går finns alltid ett motstånd i rörelsen från spasticiteten, men nu hindrar inte armen rörelsen på samma sätt. Den kan lättare följa med i kroppens övriga rörelser.

Vi har bara jobbat någon vecka tillsammans, ingången var att Anki var sugen på att prova något nytt och därför nyfiken på de verktyg jag har i min verktygslåda. Så självklart börjar vi med kroppskännedom och hur vi kan tillämpa det i alla de aktiviteter Anki utför just här och nu på Treklöverhemmet. Vi har utgått från att få med kroppens hela förankring, hitta en lugn andning och en medveten kroppsnärvaro. Vi har fokuserat på att hinna landa på stolen med hela rumpan och få fötterna i golvet innan vilket som helst arbetsmoment påbörjas. Vi har fokuserat mer på hela kroppen, istället för att öva en specifik önskvärd funktion. Jag vet inte hur många gånger jag hunnit påminna henne om att ge sig själv lite ”ställtid” mellan momenten, om så bara någon sekund, för att hinna känna att hela hon är på väg i samma riktning. Det är så lätt att vi bara flyttar oss halvvägs, tänker att det ska gå fortare eller jag ska ju snart tillbaka eller vilka mer eller mindre omedvetna tankar som grundar våra halvdana beslut. Oftast innebär det att vi läcker energi, tex att sitta på trekvarten på stolen är ju inte bekvämt eller effektivt på något sätt, däremot om vi ser till att göra det bra för oss i varje moment, kommer hela du till din rätt i varje ögonblick. Alltså det bästa du har där och då kan du också använda, om du gör det på ett medvetet sätt. Det här gäller oss alla, men inte minst om tex känseln är nedsatt efter en neurologisk skada eller sjukdom. Ju känsligare din kropp är (av vilken anledning som helst) desto viktigare att du gör det bra för dig själv!

Arbetet tillsammans med Anki var ett av de första där jag fick chans att se hur kroppskännedom och BK i Aktivitet verkligen är supereffektivt även för dem med neurologisk skada eller sjukdom. Hela sommaren på Treklöverhemmet fick jag olika möjligheter att introducera arbetet tillsammans med olika deltagare och en nyfikenhet hos personalen.

Under sommaren skrev jag många betraktelser på Facebook och Instagram och det här skrev jag en kväll i mitten av juli när jag varit ute och paddlat kajak:

På dan hade en grupp övat kroppskännedom med fokus på att lära känna sin kropp och dess potential. Att söka en känsla av att vara väl förankrad. Undersöka andningens helt naturliga rytm och släppa andningen fri, inte styra i fyrkanter eller bestämma över dess rytm utan förlita sig på att du får precis så mycket syre du behöver bara du släpper taget och vilar i den rytm som blir. Att vara medvetet kroppsnärvarande med ”ett öga inåt och ett öga utåt”, alltså i kontakt med dig själv och det du håller på med, samtidigt.

Det här kan låta skenbart enkelt och borde kanske vara en självklarhet, men i vårt fragmentiserade samhälle är vi oftast mer fokuserade på detaljerna för att hitta lösningen än att se hur allt hänger samman i en enda flödande helhet.

Just ”flödet” är nog det finaste resultatet jag sett hos deltagarna jag övat med. När en känsla av lugn och trygghet kan sprida sig i kroppen går det åt väldigt mycket mindre energi för att göra vad än du vill göra. När du verkligen kan känna i din egen kropp att fysisk trötthet eller hjärntrötthet inte är två helt olika saker, utan två sidor av samma mynt och därmed behöver ett helhetsgrepp, så får du betydligt fler verktyg i din låda för energibesparing.

Allt detta har jag med mig när jag själv sätter mig i kajaken på kvällen. Jag är nybörjare på kajakpaddling och då är det lätt att spänna sig och fundera på teknikens detaljer. Istället försöker jag leta upp känslan från dagens övande. Slappna av, släppa ner tyngden, inte hålla andan utan leta efter rytmen i rörelsen. Jag försöker paddla med hela kroppen, låta rörelsen komma från centrum av min kropp, ta stöd från benen och inte låta de stackars armarna göra jobbet ensamma. Jag försöker påminna mig själv om att armarnas jobb är alltid att göra finliret. Grovgörat ska de största musklerna i ben och bål stå för.

En del av det intressanta är att det här gäller för oss alla, oavsett om vi har några speciella diagnoser eller inte – alla bor vi ju i var sin kropp! Det kan tyckas banalt och enkelt, men det är just det som är hela grejen – hela Du är en enhet, vilket innebär att alla delar påverkar varandra. Så självklart egentligen, men så ofta vi glömmer det i vårt moderna samhälle.

Det var fler än Anki som uppskattade nya perspektiv på sig själva med hjälp av övande av kroppskännedom och under sommaren skrev Malin ett inlägg till mig på Facebook:

Tack vare Pernillas instruktioner av BK i stående

Upplevde jag igår att jag kunde stå stilla, efter hennes instruktioner i över 30 minuter, vilket jag inte kunnat på 30 år!

Jag fick ingen värk eller ökad spasticitet

Utan bara en GO WOW känsla

Tack igen Pernilla

Pernilla: Åh så häftigt att höra Malin! Kanske inte alla som självklart förstår vinsten i att kunna stå still, men tänk möjligheten att fortsätta erövra kontakt med sin kropp livet igenom!

Malin: Att återerövra kroppen efter så många år med en för mig ny metod är som att vinna på lotto

trots att jag hittills ännu bara skrapat på ytan av vad BK kan göra med kroppen

Ser fram emot att utveckla detta mer…….

Så nu tar vi chansen att utveckla detta lite vidare! Vi ordnar en tvådagars kurs Skapa balans i vardagen med ökad kroppskännedom i Göteborg 18-19 nov och du med egen neurologisk skada eller sjukdom är varmt välkommen! Läs mer och anmäl dig på www.aktivitetsbalans.se

Skapa balans i vardagen med ökad kroppskännedom!

]]>
https://aktivitetsbalans.se/neurorehab-och-kroppskannedom/feed/ 0
Att utforska sina egna lösningar i livet https://aktivitetsbalans.se/att-utforska-sina-egna-losningar-i-livet/ https://aktivitetsbalans.se/att-utforska-sina-egna-losningar-i-livet/#respond Wed, 16 Nov 2022 10:58:29 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=4377 ”Berätta om din egen bakgrund och erfarenhet” uppmanas jag av en vän. De där erfarenheterna som numera är en självklar kunskapsgrund i allt jag gör, men inget jag pratar så mycket om nu för tiden. Jag behöver sällan säga till patienterna jag möter att jag själv varit med om många år av både långvarig smärta, utmattning och långtidssjukskrivning. Och dessutom år av stöd till ett sjukt barn. De jag mött har känt att jag har haft livserfarenheter och med utgångspunkten att vi alla är människor på väg genom livet så har jag inte behövt prata om mina detaljer.

Men visst att dela gemensamma livserfarenheter kan ge nya perspektiv. Så då plockar jag väl upp symtomen som ledde till fördjupningen i mitt eget liv, utforskande och utvecklingen av nya arbetssätt som arbetsterapeut, utbildningar inom kroppskännedom, psykoterapi och så mycket mer.

 

Mina egna erfarenheter – de jag tar med mig in i behandlingen

 

Ambitiös, självständig och duktig – faktorer som kan ta en långt i livet, men som också kan vara ett bra recept för att braka rakt in i väggen. Med kraft.

Det gör ont och känns knäckande, men sett i backspegeln, väldigt lärorikt. Lärorikt om sig själv som person och om livet. Hur vi kan ta oss ann livet, utvecklas och hitta helt nya sätt att leva det där enda livet. Om det nu är det enda?

Ung småbarnsförälder, nyligen flyttat till en ny del av landet, knappt utan någon som helst anknytning eller skyddsnät och på ett nytt spännande arbete parat med de där personliga egenskaperna, ledde till en långtidssjukskrivning pga ryggsmärta och utmattning. Vilken utbildning det var! En otroligt lärorik, men tuff skola utan lov eller helgledigt. Det tog tid, men så småningom kom jag ut på andra sidan. Trodde då att jag lärt mig allt jag behövde och var botad. Som om det gick att checka av och slippa uppleva något liknande igen.

Jag har alltid sett mig själv som stark och kapabel, man kan alltid ta i lite till. En ganska bra förmåga när man är sugen på att gå i strid för något som känns viktigt eller för att ta sig fram genom livet. Men också en egenskap som kan få en på fall, i alla fall när man tar i lite för ofta och lite för mycket. När man missat vikten av att respektfullt lyssna in sin kropps gränser och emellanåt ge sig själv skön och välbehövlig vila.

Min kropp är klok. Och ganska känslig. När huvudet drev på alltför hårt, när huvudet tyckte det var smart och hade koll på tex ryggsymtom, så fick kroppen hitta andra vägar att förmedla sitt budskap. Det gick väl ungefär 4 år med heltidsarbete (efter sjukskrivning och långsam upptrappning) innan kroppen till slut var tvungen att skrika så högt att den slog omkull mig i en ny period av utmattning. Den här gången kände jag mig knäckt. Jag som var så kapabel. Jag som arbetar med rehabilitering. Jag borde ju kunna det här. Eller?

Levde jag verkligen som jag lärde, på djupet? Nja, det fanns många fler lager att utforska och lära sig av. Utmaningar att ta sig igenom och komma ut lite mognare på andra sidan. Jag har en gammal blogg som jag skrev på den tiden. Nästan anonymt för det var svårt att verkligen vara transparent och erkänna mina begränsningar för hela världen, men väldigt användbart att reflektera och spegla det som skedde.

Jag letade faktiskt just upp den där bloggen, kom inte ihåg varken namn eller adress, men till slut så. Tårarna rinner när jag läser mer än 10 år gamla minnen av starka lärdomar för både mig och resten av familjen. Om du är nyfiken är du varmt välkommen att ta del av mina erfarenheter, det finns faktiskt en hel del matnyttigt där. Det gick bra att skriva och dela med mig så länge det gällde mig själv och mina erfarenheter, men bloggandet tog slut i samband med sonens sjukdom. Då kändes det som jag inte kunde skriva om mitt perspektiv utan att hänga ut honom. Dessa år var verkligen nästa pärs för familjen!

Även detta är faktiskt numera historia och det är otroligt starkt att höra honom som ung vuxen komma hem och berätta hur allt det motstånd livet gav honom där i högstadie-gymnasieåren gett honom perspektiv på livet och användbar kunskap idag. Alla de där samtalen jag och han hade, då när jag ”tvingade” honom att komma fram under täcket och faktiskt sätta ord på allt som var skitjobbigt. Jag fick verkligen jobba hårt, envist och använda alla mina ”skills” som både terapeut och mamma på den tiden. Idag njuter jag frukterna av allt jobb vi gjorde då. Men allt det här vet man ju aldrig när man står mitt i det – kommer det ta slut? När då? Hur mycket ska vi orka?

Min utgångspunkt är ändå att vi alltid har möjligheten att komma igenom. Även det svåraste. Visst kan det kännas oerhört jobbigt, självklart behöver man stöd på vägen och förändringar göras. Men det är värt det. På andra sidan finns mycket livskvalitet att vinna.

 

Det finns så oerhört mycket att berätta och det här fick bli en mycket kort sammanfattning. Vill du höra mer så kan du både läsa den gamla bloggen och självklart ta del av den behandlingsmetod och livsfilosofi som jag numera kallar Basal Kroppskännedom (BK) i Aktivitet och är väl egentligen det tydligaste resultatet av alla dessa års förändringsprocess. Mina egna livserfarenheter inklusive allt det jag fått med mig från alla de patienter jag mött. I denna terapeutiska, varma och djupa process finns så mycket kärlek, trygghet och kraft att finna, eller rättare sagt, vi använder det här verktyget för att locka fram just detta i dig, dina egna förmågor. För det är så det är, i djupet av varje människa finns den goda kärnan som är möjlig att plocka fram och låta få komma till sin rätt. Där finns magi och djup visdom som överskuggats av livets händelser.

Mer än gärna vill jag utforska detta vidare tillsammans med just Dig!💞

 

]]>
https://aktivitetsbalans.se/att-utforska-sina-egna-losningar-i-livet/feed/ 0
Tidningsartikel; Växjös första privata arbetsterapimottagning https://aktivitetsbalans.se/tidningsartikel/ https://aktivitetsbalans.se/tidningsartikel/#respond Fri, 30 Sep 2022 12:51:55 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=4262 Så stolt!🤩 Både över att få vara med i tidningen, men framför allt anledningen till det – Jag har startat Sveriges tredje arbetsterapimottagning och just Du är välkommen till mig!

Kom fysiskt till mottagningen på Bättringsvägen i Växjö eller så ses vi digitalt – vi väljer det som passar bäst för dig. Hör av dig så bokar vi ett förutsättningslöst samtal så du och jag kan se om vi tillsammans är en god match för att lösa dina behov och önskemål.

Här kan du läsa Reportage Magazinet 220922

]]>
https://aktivitetsbalans.se/tidningsartikel/feed/ 0
PRESSMEDDELANDE https://aktivitetsbalans.se/pressmeddelande/ https://aktivitetsbalans.se/pressmeddelande/#respond Sun, 28 Aug 2022 08:26:36 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=4175 Nu har jag skapat mitt allra första pressmeddelande och vill med det visa världen att min Arbetsterapimottagning nu öppnas och att ni alla är varmt välkomna hit!

 

Växjös första privata Arbetsterapimottagning öppnar

Den ökande psykiska ohälsan och långvarig smärta är stora problem i dagens samhälle. Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas kvinnor och yngre värst. Vid akut sjukdom och skada är vår svenska sjukvård helt suverän. Däremot vid långvariga problem med komplex och mer diffus karaktär finns en hel del att önska. Har vi standardiserat och effektiviserat vården till en nivå där vi tänjer på kvaliteten?

 

Unikt att arbetsterapeuter finns att tillgå privat

Den 2 september öppnas den första privata arbetsterapimottagningen i Växjö och den tredje i hela landet. Pernilla Sporre, legitimerad arbetsterapeut och före detta regionanställd, är initiativtagare till mottagningen. Visionen är att vara ett komplement till sjukvården och göra skillnad för de människor som behöver stöd och lösningar för en hållbar balans i kropp och vardag. Vi behöver ett lösningsfokuserat helhetsperspektiv för att skapa förändring, säger Pernilla Sporre.

Frustration att inte få ge det som gör skillnad

Pernilla berättar ”Jag brinner för att hitta lösningar och få till verklig förändring för varje patient jag möter. Jag har regelbundet fått höra att jag gör ett mycket bra jobb, att jag gör skillnad. Men från chefshåll förenat med ett MEN. Kan du inte ge lite mindre till dina patienter, kortare besök, färre behandlingstillfällen?”

”Jag förstår att sjukvårdens ledning är stressade över en åldrande befolkning tillsammans med minskade personalresurser. De har redan insett att personalen inte kan springa fortare, där har vi redan kommit till max hastighet. Som nästa steg försöker man administrativt kontrollera flödena och ge mindre till varje patient, istället för att stanna upp och fundera över hur vi får långsiktig hållbarhet; Lägger vården sin kraft på rätt ställe? Hur stimulerar vi självomhändertagandet? Hur förebygger vi och hur behöver behandling läggas upp för att patienten inte snart ska vara tillbaka här i sjukvården igen?”

Hon fortsätter ”Dessa frågor skapade för mig en ohållbar arbetsmiljö så istället tog jag det stora steget ut från Regionens system och startar nu Växjös första privata Arbetsterapimottagning, som också är tillgänglig online. Här har jag möjlighet att möta de människor som kommer till mig helt utifrån vår gemensamma överenskommelse, utifrån personens önskemål och behov, inte styrt av en begränsande tredje part. Det här gör skillnad för klienten, för känslan av trygghet och därmed resultaten. Det gör skillnad för mig också, att inte känna mig ständigt bakbunden. Därmed kan jag leverera en behandling som är mer tillgänglig och har ett ökat djup och på så sätt ökad chans till goda resultat.”

Del av framtidslösningen

Pernilla ser fram emot att mottagningen kommer vara en självklar del av framtidslösningen. Det här upplägget stämmer väldigt väl in i överenskommelsen mellan SKR och staten om omställningen mot en God och nära vård, med individanpassning och ökad möjlighet till gott självomhändertagande.

 

Läs mer på www.aktivitetsbalans.se

]]>
https://aktivitetsbalans.se/pressmeddelande/feed/ 0
🎈ÖPPET HUS & INVIGNINGSFEST🎈 https://aktivitetsbalans.se/%f0%9f%8e%88oppet-hus-invigningsfest%f0%9f%8e%88/ https://aktivitetsbalans.se/%f0%9f%8e%88oppet-hus-invigningsfest%f0%9f%8e%88/#respond Tue, 16 Aug 2022 16:02:26 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=4149 Nu öppnar jag min MOTTAGNING och det vill jag fira med dig!

🎈ÖPPET HUS & INVIGNINGSFEST🎈

Fredag 2 september från kl.16

 

Det bjuds på mingelmat och dryck tillsammans med smakprov från min verksamhet. Bara vädret är med oss så håller vi till utomhus

.Mellan kl 17-18 finns möjlighet att ta del av ett samtal mellan Lisa Moraeus och mig. Jag visar några övningar och du får chans att prova på.

Efterfest – musik och kanske gräsmattedans. Vill du ha något mer att dricka eller äta under kvällen är du välkommen att ta med det. Kanske beställer vi hem gemensam pizza.

 

Anmälan Droppa in när du vill, men berätta gärna att du tänker komma och om du tar någon annan intresserad med dig!  Mail pernilla@aktivitetsbalans.se eller sms 070-5654757

Och mottagningens och festens adress? Jo så passande Bättringsvägen 45, Växjö.

 Varmt välkommen!

/Pernilla

Pernilla Sporre, leg. arbetsterapeut specialiserad inom kroppskännedom och psykoterapi, grundare och lärare i Basal Kroppskännedom (BK) i Aktivitet

 

]]>
https://aktivitetsbalans.se/%f0%9f%8e%88oppet-hus-invigningsfest%f0%9f%8e%88/feed/ 0
Hur skapas Trygghet? https://aktivitetsbalans.se/hur-skapas-trygghet/ https://aktivitetsbalans.se/hur-skapas-trygghet/#respond Wed, 02 Mar 2022 10:03:10 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=3987 Vad säger du till dina barn när tillvaron plötsligt hotas och inte är självklart lika lugn som den alltid varit här för oss? Hur gör du själv för att må bra då marken under dig gungar?

 

Bebisen börjar anpassa sig efter sin mamma redan som foster, allt för att ha så stor chans som möjligt att få kärlek och trygghet i livet. Människobarnet är ju helt utlämnat till sina föräldrar för sin överlevnad. Det finns inget annat djur som är beroende så länge, som inte kan stå på sina egna ben, följa flocken eller fixa sin egen mat, på så lång tid som människan. Alltså har människan utvecklat förmågan att anpassa sig till föräldrarna och det som kallas anknytningsmönster formas under den allra första delen av livet.

Beroende på hur relationen varit till föräldrarna (eller om det var någon annan som blev anknytningspersonen) har olika grader av trygghet utvecklats och gett en bas för livet. Förmågan att känna trygghet påverkar både våra relationer och möjligheten att hantera stress genom livet. Har du lätt att känna osäkerhet, bli avvisande eller undfallande, eller kan du stå upp för dina egna behov?

Det finns så mycket spännande att utforska när det gäller våra anknytningsmönster, hur våra karaktärsdrag påverkats av dem och hur relationerna påverkas långt upp i vuxen ålder, men just nu är jag istället mer nyfiken på hur vi kan påverka vår känsla av trygghet där vi är just nu. Även om mönstren sats tidigt är de ju fullt möjliga att påverka och stärka. Och först och främst göra medvetna.

När du märker vad som sker i din egen kropp, kan lyssna och ta in dess signaler så har du som störst chans att ta hand om kroppens behov och hjälpa dig själv.

Allt du upplever känns i kroppen, känslor och tankar är inte något separat utan en del av dig. När du blir stressad sker en uppvarvning i ditt Autonoma Nervsystem (ANS). Det är precis som det ska vara, kroppen ska göra sig beredd att fly eller fäkta, springa eller slåss, för att du ska undkomma hotet. Men ofta är ju hotet mer av en tänkt fantasi än en faktisk upplevelse, kanske till och med gamla (omedvetna) minnen som väcks till liv. Då kan det bli svårt för kroppen att hantera läget, speciellt eftersom vi människor har förmågan att trycka undan känslor, det innebär inte att de försvinner utan ligger kvar och skaver. Om du blir medveten om vad som sker i din kropp och istället rör på dig ökar chansen att uppvarvningen balanseras. Om rörelsen dessutom sker på ett samlande sätt förstärker du kroppens chans att hitta lugn och kontroll i situationen. Du balanserar ditt eget nervsystem.

Samling? Låter det flummigt?

Inte alls. Likt trädet som står stadigt i stormen behöver vi vara ordentligt förankrade i tillvaron för att inte svepas omkull eller knäckas när livet blir tufft. Och det är precis det vi tränar på när vi övar Basal Kroppskännedom (BK) i Aktivitet. Vi tränar på att stärka de djupa strukturerna i dig och den inre kontakten med dig själv. Bodybuildning av den skelettnära muskulaturen, vi tränar på att varje del av dig ska få göra det den är ämnad för.

Låt tyngden åka hiss neråt i kroppen, låt dina ben bära dig genom livet. Sök balansen där du står på hela foten och låter kroppens mjukhet vara med. Kanske märker du att du hållit andan när uppvarvningen ökat? Släpp den fri och känn flödet som kommer när du hittar åter till din stabilitet, när du värnar dina gränser och släpper ut lekfullheten. På så sätt skapas harmoni, en balanserad hållning, frihet i andning och rörelser och medveten närvaro.

Vi tränar på att omfokusera från uppvarvning, det som splittrar oss, till närvaro i den här stunden – medveten kroppsnärvaro. Fysisk flexibilitet ger förutsättningar för psykisk flexibilitet och vise versa.

I ditt samlade läge kan du tänka klart och ta kloka beslut. Dina chanser ökar att du gör rätt saker vid rätt tillfälle, att du lägger din energi där den gör bäst nytta för dig själv och din omgivning. Istället för att läcka ut tillsammans med oron.

 

Visst vore det intressant att fördjupa sig mer i detta?

Allra bäst gör vi det i en individuell kontakt på Mottagningen, fysiskt eller online. Vill du ha lite allmän inspiration så hittar du en hel del i övningsbiblioteket på Youtube tex filmerna i spellistan Inbalansering.

 

Varmt välkommen på en spännande resa genom utforskandet av Din egen potential!

/Pernilla

 

PS. Webbinariet Odla Din Trygghet har spelats in och klippts ihop till en Föreläsning (70 min). Där ingår som alltid en stunds gemensamt övande, teori utifrån kroppens stressreaktioner både i relation till anknytningsmönster och Rothschilds tydliga schema vad som händer i ANS vid uppvarvning och känsla av hot. Allt detta reflekterar vi gemensamt över.

Du köper Föreläsningen för 295 kr. Använd KONTAKT-knappen här nedanför och glöm inte skriva i din Fakturaadress.

 

Tryggheten i världen –
tryggheten i dig själv💚

]]>
https://aktivitetsbalans.se/hur-skapas-trygghet/feed/ 0
FRÅGOR & SVAR https://aktivitetsbalans.se/fragor-svar/ https://aktivitetsbalans.se/fragor-svar/#respond Thu, 27 Jan 2022 09:50:42 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=3961

Vilka funderingar har du när du vill gå en onlinekurs i BK i Aktivitet?

De flesta svaren har du i det specifika materialet för kursen och lite mer hittar du här. Om du inte fått svar på dina frågor är du varmt välkommen att kontakta mig.

Tid. Hur mycket tid tar det?

Alla kurser i BK i Aktivitet är tänkta att hjälpa dig minska känslan av stress, öka chansen till närvaro och kontakt med dig själv, men så klart krävs ju viss tid att ta in informationen och att öva.

Kursmaterialet är fördelat på flera kortare filmer vilket innebär att du själv kan välja hur du lägger upp ditt kursdeltagande, tex en längre stund per vecka eller flera kortare. Filmerna är tidsangivna i mailen du får ut.

Tidigare deltagare har svarat väldigt varierande på hur mycket tid de lagt ned på kursen, allt mellan 3 – 20 timmar. Att titta på filmerna och läsa texterna tar väl bara någon timma per vecka och kursmodul, men ska du ha någon glädje av innehållet behöver du ju öva, inte bara titta. Kursmaterialet skickas ut under 3 veckor och den fjärde knyter vi ihop alltsammans. Dessutom har du kvar allt material ett helt år så du kan gå tillbaka så många gånger du vill för att fylla på och öva igen.

Erfarenheter från tidigare deltagare:
”Det har fungerat väl, onlinekurs passar mig bra, då kan jag själv välja att genomföra det och öva när det passar mig bäst.”

 

När sker kursen?

De 3 Kursmodulerna skickas ut vid samma tillfälle varje vecka och du väljer själv när du genomför innehållet under veckan. Den 4e och sista kursveckan fokuseras på att knyta ihop och reflektera över de erfarenheter du gjort och formulera din nyvunna kunskap. 

Håll utkik efter kommande Livewebbinarie där du har möjlighet att ställa frågor och ha en övningsstund tillsammans. Dessa berättar jag alltid om i Inspirationsbreven och i sociala medier.

Kostnader?

Den specifika kursavgiften hittar du under respektive kurs, men min förhoppning är att så många som möjligt ska ha råd att delta, att priset inte ska vara ett hinder, så jag försöker att hålla priset lågt.
Min förhoppning är att många arbetsgivare ska vara intresserade, men tyvärr vet vi att mångas utbildningsbudgetar är allt för slimmade. Har du inte möjlighet att få kursen betald av din arbetsgivare så kanske du kan använda Friskvårdsbidraget och på så sätt få tillbaka en stor del av kostnaden (summan beroende på hur överenskommelsen ser ut hos respektive arbetsgivare) Se mer information nedan.

Numera kan du betala via Stripe eller faktura. Stripe går snabbt och du kan använda betalningslänken på resp kurssida eller via mail från mig för att själv betala med kontokort. Ett enkelt sätt att göra din investering! 

Tekniken i en digital kurs?

Jag mailar ut informationen regelbundet till dig. I mailen finns alla länkar till Youtube och du behöver inga speciella program eller appar för att det ska fungera.

Du använder helst en dator (det är enklare för dig att öva om du har en större skärm), du behöver ha händerna fria så du kan öva. Livewebbinariet sker oftast på Zoom, även länken till den träffen får du via mail.

”Toppen att man kan genomföra i sin egen takt och att kunna upprepa momenten så ofta man vill/behöver.”

Tidigare kursdeltagare har varit väldigt nöjda och här är tre svar på frågan Vad har varit bra i kursen för Dig?

”Att landa i mig själv. Kilstödet är suveränt att sitta på.”

”Att få möjlighet att reflektera för mig själv under en längre period kring hur jag utför mina aktiviteter och kan ta det med mig i mitt arbete.”

”Insikten om hur lätt det är att glömma bort kroppen och använda den felaktigt”

Tanken är att vi övar tillsammans, på var sin sida datorn, precis när du har tid. Sedan tar du med dig erfarenheterna och reflektionerna till alla dina andra aktiviteter under veckan och ser vad som är möjligt att tillämpa där.

Varmt välkommen till nästa kurs!

/Pernilla

Friskvårdsbidrag

Många har frågor om friskvårdsbidraget och möjligheterna att utnyttja det när du köper en onlinekurs i BK i Aktivitet. Det är upp till varje arbetsgivare att sätta upp sina regler vilket innebär risk för mycket administration och frågor, men utifrån nedanstående information från Skatteverket bör kurser i BK i Aktivitet utan problem uppfylla kraven:

Personalvårdsförmåner är skattefria upp till 5000 kr/år, men det är upp till arbetsgivaren att bestämma om hen vill erbjuda sina anställda personalvårdsförmåner i form av motion eller annan friskvård, och om det ska ske genom naturaförmån eller genom friskvårdsbidrag. Det är också upp till arbetsgivaren att bestämma vilka aktiviteter, inom ramarna för lagstiftning och praxis, som hen vill godkänna.

Kostnader för aktiviteter som innehåller inslag av motion kan skattefritt ersättas genom friskvårdsbidrag. Även olika typer av kurser kan ersättas genom friskvårdsbidraget om de innehåller inslag av motion. Utöver aktiviteter med motionsinslag omfattar skattefriheten även viss annan friskvård som inte innebär motion. Det kan vara olika typer av behandlingar som är avstressande eller som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet (till exempel massage, akupunktur och örtbad) men även tekniker och terapi som avser kroppshållning och rörelsemönster (till exempel balansträning).

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

Enklare slag av motions- och friskvårdstjänster, exempelvis råd om träning eller kost, träningsprogram och liknande, som tillhandahålls via mobilappar eller webbtjänster (internettjänster) är skattefria. Detta gäller även om de kan användas utanför arbetsplatsen, exempelvis i bostaden. Detta ställningstagande innebär således en utökad möjlighet att utföra skattefri motions- eller friskvårdsaktivitet, exempelvis yogaträning, via internettjänst i bostaden.

Moms

Aktivitetsbalans för Dig utför många olika typer av verksamheter där momsatserna är olika:

Utbildning 25% moms

Sjukvårdande behandling 0% moms

Jag har haft telefonkontakt med Skatteverket där de menade att Basal Kroppskännedom är jämförbart med Tai Chi och därför kan räknas som idrott med momssats 6%, vilket då kan vara aktuellt tex vid retreat eller individuella kontakter som inte är sjukvårdande.

]]>
https://aktivitetsbalans.se/fragor-svar/feed/ 0
Håll i, håll ut, håll om! Får man gnälla på Corona? https://aktivitetsbalans.se/hall-i-hall-ut-hall-om-far-man-gnalla-pa-corona/ https://aktivitetsbalans.se/hall-i-hall-ut-hall-om-far-man-gnalla-pa-corona/#respond Fri, 30 Oct 2020 18:10:02 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=1302 Hur påverkas din Aktivitetsbalans av Corona? Har du hittat in i en rytm som passar dig? Upplever du en större eller mindre förändring av ditt liv?

Vill du hellre lyssna på mina funderingar på Youtube istället för att läsa? Då finns där en film med mig och Omsy.

Får man gnälla på konsekvenserna av Corona fast man haft turen att inte drabbats? Ännu så länge…

I våras satt jag här på en sten och filosoferade över känslan av baksmälla. Idag är det kanske mer av… ja vadå? En överdos av försiktighet, påtvingade restriktioner, nödvändiga begränsningar. Vi är vana att kunna bestämma själva och nu är vi inmålade i ett hörn, satta i krigsläge mot en osynlig fiende. En fiende som vi inte riktigt vet hur den ser ut, bortsett från en boll med rosa fluff.

Just nu är jag så himla less. Känner att det påverkar nästan allt jag gör dagligen och stundligen. Hur hittar man en normal vardag?

I våras och i somras tyckte jag att det gick riktigt bra, men nu orkar jag inte riktigt längre. Orkar inte att inte få träffa min familj, krama om mina vänner, begränsa alla kontakter, inte få mänsklig närkontakt, alltid vara superuppmärksam på minsta snörvling och allt detta spritande. Visst jag jobbar i sjukvården, hygienreglerna är alltid tydliga, jag fryser mig igenom vintrarna i kortärmat eftersom jag inte får ha något nedanför armbågen, fåfängan står tillbaka då nagellack och utsläppt hår inte är tillåtet, men detta spritande som vi håller på med nu gör något med mig. Nästan så jag önskar att besökarna ska sitta helt stilla och inte röra sig och framförallt inte beröra något eftersom det innebär att jag efteråt ska komma ihåg och sprita av alla ”tagytor”. Jag som normalt vill att vi har aktivitet i rummet, inte bara pratar om görande utan verkligen övar tillsammans. Det där som jag verkligen tror gör skillnad är nu tveksamt om jag får och bör göra. Vi ska bara ha närkontakt när det verkligen är nödvändigt och vad är nödvändigt? All denna uppmärksamhet, ständiga begränsande och ifrågasättande gör något med mig – jag blir helt slut och vill inte va med längre…
Eller, jag menar ju inte att jag inte tänker följa restriktioner och rekommendationer längre utan bara att jag önskar att det vore slut nu. Att någon kunde berätta för oss precis vad som är den rätta vägen, den minst ansträngande vägen och utlova ett snart slutdatum. Visst hade det varit skönt!
Snälla, har du några tips till mig hur du gör för att stå ut i denna speciella vardag?

Håll i, håll ut och håll om dig själv. Ge dig själv all den kärlek du behöver, i den här situationen precis som alla andra dagar.

Allt gott!

/Pernilla

]]>
https://aktivitetsbalans.se/hall-i-hall-ut-hall-om-far-man-gnalla-pa-corona/feed/ 0
BK i Aktivitet kan förbättra aktivitetsutförandets kvalitet https://aktivitetsbalans.se/bk-i-aktivitet-kan-forbattra-aktivitetsutforandets-kvalitet/ https://aktivitetsbalans.se/bk-i-aktivitet-kan-forbattra-aktivitetsutforandets-kvalitet/#respond Wed, 26 Aug 2020 15:14:18 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=1272 Det känns helt overkligt, men nu är det klart! NU KAN DU LÄSA UPPSATSEN!

Utbildningen och skrivarbetet som jag hållt på med i ett par år nu är slutförd. Ett arbete som jag lagt ned massor av tid och kraft på för att kunna visa just Dig vad BK i Aktivitet kan vara bra för. Att på ett mer akademiskt sätt visa på teorierna bakom och få med den senaste forskningen om människans utveckling, integrering i våra komplexa system, som tex Autonoma nervsystemet, och varför detta har avgörande betydelse för var och en av oss i våra liv och därmed vid utförande av arbetsterapi.

Nu önskar jag att Du ska orka läsa och att hela världen ska orka läsa!

Framöver kommer jag prata om innehållet i olika filmer på Youtube, skriva inlägg och hålla föreläsningar, men först ska jag vila mig lite – allt för min egen aktivitetsbalans.  Så tills vidare finns den här att läsa för dig i fulltext. BK i Aktivitet kan förbättra aktivitetsutförandets kvalitet

Jag skulle bli extra glad om just Du vill kommentera vad du läst och vilka tankar det väcker hos Dig! Tillsammans utvecklar vi kunskapen vidare.

 

/Pernilla

]]>
https://aktivitetsbalans.se/bk-i-aktivitet-kan-forbattra-aktivitetsutforandets-kvalitet/feed/ 0
Vad tar du med dig från sommaren in i vardagen? https://aktivitetsbalans.se/vad-tar-du-med-dig-fran-sommaren-in-i-vardagen/ https://aktivitetsbalans.se/vad-tar-du-med-dig-fran-sommaren-in-i-vardagen/#respond Fri, 21 Aug 2020 14:00:02 +0000 https://aktivitetsbalans.se/?p=1261 Kanske har sommaren gett dig precis den återhämtning du behöver, kanske känner du att du har en god aktivitetsbalans just nu. Eller så är det inte alls på det sättet. Kanske har du inte haft tillräcklig ledighet eller så har du haft semester men inte lyckats lyssna in och tillfredsställa dina behov. Just nu är vi i ett skifte, en period då de flesta går från sommartempo till vardag, från sommarlov till skola och naturen skiftar fas. Hur följer du med i livets skiftningar på ett för dig bra och hållbart sätt? Hur ser du till att gå i den riktning du vill ha i livet och göra bra saker för dig själv? Och inte bara göra det när det är semester eller fest utan helt vanlig vardag.

Viktiga frågor att reflektera över och jag hoppas du vill göra det med mig – antingen här i texten nedan eller om du hellre ser en film så funderar jag just över Semesterkänsla i vardagen på Youtube. Välj det media som passar dig bäst!

Skiften ger ofta möjlighet att stanna upp och reflektera och just nu föreslår jag att vi, var och en, funderar på vad vi kan ta med oss från sommaren in i höstterminen? Vad har fungerat bra och du vill göra mer av? Med det menar jag inte att vi bara kan fortsätta vara lediga och inte behöva göra något alls, utan mer, fundera över vad du gjort som varit bra för dig, kan du göra mer av det? Om det bara skulle ha varit i undantagsfall så ändå, kan du upprepa undantaget? Hur många gånger behöver du upprepa det innan det blir en vana?

En del av oss har smakat på det goda livet och nu känner stor stress över hur det ska gå nu när det blir vardag. Andra har inte fått återhämtning trots ledighet och vissa av oss har inget arbete eller skola att gå till nu och önskar inget annat. Nä livet är inte rättvist, men oavsett behöver just du reflektera över dina möjligheter och behov. Hur vill du att din vardag ska se ut denna höst?

Vad betyder vardag? Ibland associeras vardag med gråjämn tristess, arbete utan rast och ro, men vardagen är ju livet. Eller citatet som jag tycker är tänkvärt;

”Livet, inte visste jag att det var alla dessa dagar som kom och gick.”

Så då vore det väl tråkigt att bara låta alla dagarna bara rinna ifrån oss i grå tristess. Hur kan du lyfta och lägga märke till allt det som faktiskt är bra i din vardag? Det som finns där och du vill fortsätta ha där. Kanske är det delar du inte alls vill ha i din vardag, då behöver du nog stanna upp och verkligen fundera på hur du ändrar på det. Kanske finns det inga enkla lösningar på ditt problem? Inte desto mindre så behöver du fundera över vad som kan vara ett första litet steg i riktning mot hur du vill ha det.

Så igen, stanna upp och fundera över hur sommaren varit – vad vill du ta med in i vardagen? Kanske är det vissa känslor du vill upprepa, vad behövs för att du ska känna så? Kanske är det vissa saker du vill göra, vad behövs då för att det ska vara möjligt.

Detta avsnitt innehåller betydligt fler frågor än svar och ofta är det väl så livet är – vi behöver ställa oss frågorna,  vända och vrida på dem, faktiskt stanna upp och smaka på det som kommer och sen göra våra medvetna val utifrån det. För att göra medvetna val krävs närvaro. Genom att träna medveten kroppsnärvaro ökar chansen att vi faktiskt kan känna in de signaler kroppen ger. Kanske behöver vi acceptera och ta hand om de symtom vi känner. Symtomen är kroppens signaler till dig om dig – hur tar du hand om dem?

När jag satt på bryggan och funderade på mina behov för en återhämtande semester fokuserade jag på de tre grundstenarna mat, sömn och rörelse för att ladda mina batterier. Det är de tre som gäller även i vardagen. Utan den grunden kan ingenting fungera riktigt bra. Hur är den grunden för dig? Är det några delar som fungerat extra bra under sommaren? I så fall, vad kan du göra för att få det att fungera även nu och fram i höst?

För egen del har jag länge tränat på att lyssna in mina behov och inte springa ifrån dem. Av erfarenhet vet jag att det inte blir bra, så även om jag inte riktigt har lust att stanna upp och kanske avbryta eller ändra på min plan så har livet tydligt visat mig att det blir så mycket bättre om jag faktiskt lyssnar på kroppens signaler och följer dem. Det ger goda förutsättningar att faktiskt njuta av det jag gör, ha roligt i stunden OCH få gjort det jag behöver göra. Kanske på ett lite annat sätt än den första planen, men i så fall oftast ändrats till det bättre. Så denna sommar insåg jag att min plan varit lite för snål och jag behövde mer återhämtning, mer chans att ladda batterierna och det vackra vädret kom mig till mötes. Även om det precis kom samtidigt med min jobbstart, och dessa högsommarveckor har jag verkligen haft mitt eget bästa i fokus. Samtidigt tror jag ingen annan har fått lida för det, kanske tvärt om. Flextimmarna jag tagit ut var väl inarbetade före sommaren då behoven var klart större än mitt i sommaren, och familjen har med mig njutit av picknicksallad som middag nere vid stranden, tid för grillning hemma i trädgården eller det vi önskat just nu. Så även om jag inte kan ta med mig sommarvädret året runt så kan jag ta med känslan och möjligheten att faktiskt lyssna in hur jag vill ha det. Och för egen del älskar jag sommarens lättja, men också terminernas aktivitet, årstidernas växlingar och livets förändringar. Det gäller bara att medvetet åka med och ta tillvara på det som erbjuds.

Så nu föreslår jag att du pausar sociala medier, sätter dig på ett sätt som ökar din medvetna kroppsnärvaro och gärna med papper och penna i hand funderar över hur det är just nu, hur sommaren varit och hur du vill att hösten ska vara. När du skriver förstärks din process och när du sitter i kontakt med dig själv ökar chansen att kunna lyssna in de signaler din kropp ger dig.

När du är klar kanske ett av dina behov är att öva just kontakten med dig själv och din kropp, då är du mer än välkommen tillbaka för att vi ska kunna träna tillsammans. På Youtubekanalen finns nu ganska många filmer av skiftande karaktär; kroppskännedomsövningar, övningar tillämpade i vardagsaktiviteter och en del prat som inspiration för reflektion och ökad kontakt med dig själv. Utforska gärna och återkom med respons på det som varit användbart eller det du önskar mer av.

Varje vecka lägger jag ut nya filmer på Youtube och emellanåt följs de åt med en text här på hemsidan. Vill du ha regelbunden inspiration så prenumerera gärna på min kanal.

Vi ses i närvaro!

Allt gott /Pernilla

 

]]>
https://aktivitetsbalans.se/vad-tar-du-med-dig-fran-sommaren-in-i-vardagen/feed/ 0