Blogg

Håll i, håll ut, håll om! Får man gnälla på Corona?

Hur påverkas din Aktivitetsbalans av Corona? Har du hittat in i en rytm som passar dig? Upplever du en större eller mindre förändring av ditt liv?

Vill du hellre lyssna på mina funderingar på Youtube istället för att läsa? Då finns där en film med mig och Omsy.

Får man gnälla på konsekvenserna av Corona fast man haft turen att inte drabbats? Ännu så länge…

I våras satt jag här på en sten och filosoferade över känslan av baksmälla. Idag är det kanske mer av… ja vadå? En överdos av försiktighet, påtvingade restriktioner, nödvändiga begränsningar. Vi är vana att kunna bestämma själva och nu är vi inmålade i ett hörn, satta i krigsläge mot en osynlig fiende. En fiende som vi inte riktigt vet hur den ser ut, bortsett från en boll med rosa fluff.

Just nu är jag så himla less. Känner att det påverkar nästan allt jag gör dagligen och stundligen. Hur hittar man en normal vardag?

I våras och i somras tyckte jag att det gick riktigt bra, men nu orkar jag inte riktigt längre. Orkar inte att inte få träffa min familj, krama om mina vänner, begränsa alla kontakter, inte få mänsklig närkontakt, alltid vara superuppmärksam på minsta snörvling och allt detta spritande. Visst jag jobbar i sjukvården, hygienreglerna är alltid tydliga, jag fryser mig igenom vintrarna i kortärmat eftersom jag inte får ha något nedanför armbågen, fåfängan står tillbaka då nagellack och utsläppt hår inte är tillåtet, men detta spritande som vi håller på med nu gör något med mig. Nästan så jag önskar att besökarna ska sitta helt stilla och inte röra sig och framförallt inte beröra något eftersom det innebär att jag efteråt ska komma ihåg och sprita av alla “tagytor”. Jag som normalt vill att vi har aktivitet i rummet, inte bara pratar om görande utan verkligen övar tillsammans. Det där som jag verkligen tror gör skillnad är nu tveksamt om jag får och bör göra. Vi ska bara ha närkontakt när det verkligen är nödvändigt och vad är nödvändigt? All denna uppmärksamhet, ständiga begränsande och ifrågasättande gör något med mig – jag blir helt slut och vill inte va med längre…
Eller, jag menar ju inte att jag inte tänker följa restriktioner och rekommendationer längre utan bara att jag önskar att det vore slut nu. Att någon kunde berätta för oss precis vad som är den rätta vägen, den minst ansträngande vägen och utlova ett snart slutdatum. Visst hade det varit skönt!
Snälla, har du några tips till mig hur du gör för att stå ut i denna speciella vardag?

Håll i, håll ut och håll om dig själv. Ge dig själv all den kärlek du behöver, i den här situationen precis som alla andra dagar.

Allt gott!

/Pernilla

BK i Aktivitet kan förbättra aktivitetsutförandets kvalitet

Det känns helt overkligt, men nu är det klart! NU KAN DU LÄSA UPPSATSEN!

Utbildningen och skrivarbetet som jag hållt på med i ett par år nu är slutförd. Ett arbete som jag lagt ned massor av tid och kraft på för att kunna visa just Dig vad BK i Aktivitet kan vara bra för. Att på ett mer akademiskt sätt visa på teorierna bakom och få med den senaste forskningen om människans utveckling, integrering i våra komplexa system, som tex Autonoma nervsystemet, och varför detta har avgörande betydelse för var och en av oss i våra liv och därmed vid utförande av arbetsterapi.

Nu önskar jag att Du ska orka läsa och att hela världen ska orka läsa!

Framöver kommer jag prata om innehållet i olika filmer på Youtube, skriva inlägg och hålla föreläsningar, men först ska jag vila mig lite – allt för min egen aktivitetsbalans.  Så tills vidare finns den här att läsa för dig i fulltext. BK i Aktivitet kan förbättra aktivitetsutförandets kvalitet

Jag skulle bli extra glad om just Du vill kommentera vad du läst och vilka tankar det väcker hos Dig! Tillsammans utvecklar vi kunskapen vidare.

 

/Pernilla

Vad tar du med dig från sommaren in i vardagen?

Kanske har sommaren gett dig precis den återhämtning du behöver, kanske känner du att du har en god aktivitetsbalans just nu. Eller så är det inte alls på det sättet. Kanske har du inte haft tillräcklig ledighet eller så har du haft semester men inte lyckats lyssna in och tillfredsställa dina behov. Just nu är vi i ett skifte, en period då de flesta går från sommartempo till vardag, från sommarlov till skola och naturen skiftar fas. Hur följer du med i livets skiftningar på ett för dig bra och hållbart sätt? Hur ser du till att gå i den riktning du vill ha i livet och göra bra saker för dig själv? Och inte bara göra det när det är semester eller fest utan helt vanlig vardag.

Viktiga frågor att reflektera över och jag hoppas du vill göra det med mig – antingen här i texten nedan eller om du hellre ser en film så funderar jag just över Semesterkänsla i vardagen på Youtube. Välj det media som passar dig bäst!

Skiften ger ofta möjlighet att stanna upp och reflektera och just nu föreslår jag att vi, var och en, funderar på vad vi kan ta med oss från sommaren in i höstterminen? Vad har fungerat bra och du vill göra mer av? Med det menar jag inte att vi bara kan fortsätta vara lediga och inte behöva göra något alls, utan mer, fundera över vad du gjort som varit bra för dig, kan du göra mer av det? Om det bara skulle ha varit i undantagsfall så ändå, kan du upprepa undantaget? Hur många gånger behöver du upprepa det innan det blir en vana?

En del av oss har smakat på det goda livet och nu känner stor stress över hur det ska gå nu när det blir vardag. Andra har inte fått återhämtning trots ledighet och vissa av oss har inget arbete eller skola att gå till nu och önskar inget annat. Nä livet är inte rättvist, men oavsett behöver just du reflektera över dina möjligheter och behov. Hur vill du att din vardag ska se ut denna höst?

Vad betyder vardag? Ibland associeras vardag med gråjämn tristess, arbete utan rast och ro, men vardagen är ju livet. Eller citatet som jag tycker är tänkvärt;

“Livet, inte visste jag att det var alla dessa dagar som kom och gick.”

Så då vore det väl tråkigt att bara låta alla dagarna bara rinna ifrån oss i grå tristess. Hur kan du lyfta och lägga märke till allt det som faktiskt är bra i din vardag? Det som finns där och du vill fortsätta ha där. Kanske är det delar du inte alls vill ha i din vardag, då behöver du nog stanna upp och verkligen fundera på hur du ändrar på det. Kanske finns det inga enkla lösningar på ditt problem? Inte desto mindre så behöver du fundera över vad som kan vara ett första litet steg i riktning mot hur du vill ha det.

Så igen, stanna upp och fundera över hur sommaren varit – vad vill du ta med in i vardagen? Kanske är det vissa känslor du vill upprepa, vad behövs för att du ska känna så? Kanske är det vissa saker du vill göra, vad behövs då för att det ska vara möjligt.

Detta avsnitt innehåller betydligt fler frågor än svar och ofta är det väl så livet är – vi behöver ställa oss frågorna,  vända och vrida på dem, faktiskt stanna upp och smaka på det som kommer och sen göra våra medvetna val utifrån det. För att göra medvetna val krävs närvaro. Genom att träna medveten kroppsnärvaro ökar chansen att vi faktiskt kan känna in de signaler kroppen ger. Kanske behöver vi acceptera och ta hand om de symtom vi känner. Symtomen är kroppens signaler till dig om dig – hur tar du hand om dem?

När jag satt på bryggan och funderade på mina behov för en återhämtande semester fokuserade jag på de tre grundstenarna mat, sömn och rörelse för att ladda mina batterier. Det är de tre som gäller även i vardagen. Utan den grunden kan ingenting fungera riktigt bra. Hur är den grunden för dig? Är det några delar som fungerat extra bra under sommaren? I så fall, vad kan du göra för att få det att fungera även nu och fram i höst?

För egen del har jag länge tränat på att lyssna in mina behov och inte springa ifrån dem. Av erfarenhet vet jag att det inte blir bra, så även om jag inte riktigt har lust att stanna upp och kanske avbryta eller ändra på min plan så har livet tydligt visat mig att det blir så mycket bättre om jag faktiskt lyssnar på kroppens signaler och följer dem. Det ger goda förutsättningar att faktiskt njuta av det jag gör, ha roligt i stunden OCH få gjort det jag behöver göra. Kanske på ett lite annat sätt än den första planen, men i så fall oftast ändrats till det bättre. Så denna sommar insåg jag att min plan varit lite för snål och jag behövde mer återhämtning, mer chans att ladda batterierna och det vackra vädret kom mig till mötes. Även om det precis kom samtidigt med min jobbstart, och dessa högsommarveckor har jag verkligen haft mitt eget bästa i fokus. Samtidigt tror jag ingen annan har fått lida för det, kanske tvärt om. Flextimmarna jag tagit ut var väl inarbetade före sommaren då behoven var klart större än mitt i sommaren, och familjen har med mig njutit av picknicksallad som middag nere vid stranden, tid för grillning hemma i trädgården eller det vi önskat just nu. Så även om jag inte kan ta med mig sommarvädret året runt så kan jag ta med känslan och möjligheten att faktiskt lyssna in hur jag vill ha det. Och för egen del älskar jag sommarens lättja, men också terminernas aktivitet, årstidernas växlingar och livets förändringar. Det gäller bara att medvetet åka med och ta tillvara på det som erbjuds.

Så nu föreslår jag att du pausar sociala medier, sätter dig på ett sätt som ökar din medvetna kroppsnärvaro och gärna med papper och penna i hand funderar över hur det är just nu, hur sommaren varit och hur du vill att hösten ska vara. När du skriver förstärks din process och när du sitter i kontakt med dig själv ökar chansen att kunna lyssna in de signaler din kropp ger dig.

När du är klar kanske ett av dina behov är att öva just kontakten med dig själv och din kropp, då är du mer än välkommen tillbaka för att vi ska kunna träna tillsammans. På Youtubekanalen finns nu ganska många filmer av skiftande karaktär; kroppskännedomsövningar, övningar tillämpade i vardagsaktiviteter och en del prat som inspiration för reflektion och ökad kontakt med dig själv. Utforska gärna och återkom med respons på det som varit användbart eller det du önskar mer av.

Varje vecka lägger jag ut nya filmer på Youtube och emellanåt följs de åt med en text här på hemsidan. Vill du ha regelbunden inspiration så prenumerera gärna på min kanal.

Vi ses i närvaro!

Allt gott /Pernilla

 

Baksmälla vs Aktivitetsbalans

Baksmälla, visst kan det vara ett bra beskrivande ord när det blivit för mycket av det goda. Jag tänker inte på just alkohol, utan mer när livets berg och dalbana har innehållit lite väl mycket aktivitet, lite för länge. De där nödvändiga svängningarna mellan aktivitet och återhämtning, som dessutom blir betydligt mer användbara och effektiva om svängningarna inte är alltför kraftiga.

Livets förändringar är konstanta, men ibland blir de tydligare än annars. Just nu är väl en sådan tid. En tid då allt ställs på ända, men ändå är precis som vanligt.
Dessa märkliga tider har ju gett möjlighet till nya reflektioner och bla har jag funderat över hur olika vi reagerar på förändring. Min mycket lösningsfokuserade hjärna går igång på alla cylindrar och är beredd att prova allt nytt som kan hjälpa, samtidigt. Det är på många sätt positivt att vara lösningsdriven, men ibland kan det kosta på när hjärnan har svårt att gå i vila.
Oavsett så har det fört med sig att jag nu sjösatt några av alla de idéer jag burit på länge.
Jag har länge känt ett behov av att förstärka det jag gör, den behandling och utbildningar jag ger, med mer material som patienter och kursdeltagare kan ta med sig hem för att verkligen få till sin process och kunna bli självgående. Ett media som jag länge varit nyfiken på är film, men inte kunnat så mycket om. Det är så lätt att sätta ribban alltför högt, det går ju verkligen göra superläckra och proffsiga filmer, men ska jag vänta tills jag verkligen behärskar det mediet så får vi vänta. I stället har jag igen bara kastat mig ut och startat en Youtube-kanal.
Tillsammans med min mobil och ett kamerastativ har jag spelat in filmer här hemma, i min trädgård och i vardagens aktiviteter och tänker att det kanske är på det sättet som jag bäst förmedlar mitt budskap. I alla fall ännu så länge. Relativt osminkat, i mysbyxor och utan retuscheringar. Har du sett det? Om inte så hoppas jag att du vill utforska min kanal som så klart heter Aktivitetsbalans för Dig.
Vad tycker du om det? Kan filmerna vara inspirerande och hjälpsamma trots att de skulle kunna vara snyggare och ha bättre ljud?
Jag önskar all form av respons. Titta, gilla, kommentera och framförallt PRENUMERERA så kan vi tillsammans skapa något som kan bli riktigt användbart!

Något annat jag också kastat mig ut i gäller samma medie, de digitala möjligheterna! I min anställning på Primärvårdsrehab i Region Kronoberg har jag just startat min senaste kurs i digitalt format. Det är 6 deltagare som varje fredag deltar i gruppen Aktivitetsbalans i kroppen och dagen.
Det som är lite extra kul är att folk reagerar på att det är just jag som är först ut och blivit “viral”. Jag har knappast utgett mig för att vara en it-fantast, men även det har jag haft anledning att fundera över på sistone. Jag gillar teknik som verkligen underlättar vardagen, men jag ogillar skarpt (skulle nästan kunna säga hatar) när människan måste anpassa sig efter tekniken, tex när uppdateringar och förändringar sker stup i kvarten och kräver väldigt mycket kognitiv kapacitet och flexibilitet. Så i dessa tider kan jag verkligen gilla tekniken när digitaliseringen så tydligt underlättar vår vardag. Tack och lov för möjligheten till videomöten när det varit enda sättet jag fått träffa min älskade dotter på under flera månader!

Efter att jag de senaste åren lagt all skrivtid på studierna och uppsatsen utbildningen förde med sig så är det nu dags för utrymme för lite annat skrivande. En av de saker jag verkligen vill göra är att få till en brevväxling med alla er som kan vara intresserade av aktivitetsbalans och BK i Aktivitet. För dig som är arbetsterapeut kanske de här begreppen känns självklara, för andra kanske det är ett stort frågetecken vad jag menar och vad som ingår. Ja det är kanske precis detta jag vill skriva om. Inspirera och berätta om de verktyg jag har upptäckt och vilken skillnad det kan göra både i våra egna liv och för de människor vi möter i livet, i våra olika roller.

Jag vill verkligen skriva, men det finns ju som sagt så många fler sätt att kommunicera med varandra och medier att använda. Film är ju ett sätt. Ett annat som jag fått möjlighet att testa helt nyligen är också podd. En nära vän till mig driver podden Drömmen om Målajord sedan flera år tillbaka och jag har just fått chansen att tillsammans med henne spela in ett avsnitt. Samtidigt som det är lite läskigt att vara så personlig till alla som vill lyssna, så tycker jag att det blev ett riktigt trevligt samtal. Vi pratar om mycket, bla drivkrafter genom livet, att utvecklas, bygga trygghet i sig själv och vikten av att ständigt utgå från närvaro i just den stund där vi är. Det gav mig glädje och lust till mer. Hoppas du vill lyssna och hittar lite inspiration även här!

Att öva framför skärmen, inspireras via text eller ljud är inte dumt, men så klart blir det en helt annan dimension när vi kan träffas ”på riktigt” och tillsammans utforska vår potential. Det vore så otroligt roligt om just Du vill följa med på 5 dagars kurs på Gotland för att verkligen få tillfälle att utforska alla de möjligheter som BK i Aktivitet kan ge, oavsett om det gäller dina egna behov eller att utvecklas i din yrkesroll som terapeut/behandlare. Hur världen ser ut i september vet vi ju ovanligt lite om, men om det inte är möjligt att träffas på kurs då så skjuter vi bara på datumet. Jag fortsätter planera för september tills motsatsen är bevisad.

Jag skulle bli oerhört glad om du hör av dig och berättar om du hittat någon inspiration i mina filmer eller poddsamtalet. Eller kanske har du önskemål eller förslag på vad du önskar se på film? Min intention är att skapa material som ger DIG inspiration! Så berätta för mig vad just DU behöver.

Behåll din närvaro precis där du är,
i dig själv och det du gör,

så kommer även denna tid bli på bästa sätt! 

Allt gott!

Varma hälsningar
Pernilla

Hoppas du vill prenumerera på mina Inspirationsbrev!

Ta din egen plats

Under senaste månaderna har jag varit i tidningsreportage TVÅ gånger. Dels en Artikel i tidningen Arbetsterapeuten och Födelsedag Smålandsposten. Det är en ovan känsla när vänner, patienter, arbetskamrater eller bekanta kommer och berättar ”Jag såg dig i tidningen!”. Ja den där lite märkliga känslan att stå i centrum, att stå för innehållet i reportaget, helt enkelt att sticka ut, men också ganska stolt att jag vågar. Samtidigt har jag ju blivit ganska bra på det under senare år, att helt enkelt stå i mina ben och säga det jag vill få sagt. Att inte vänta på att någon letar upp mig och frågar om jag har något att komma med. Nej jag tror mig ha något att förmedla till världen och då gäller det ju att världen får höra, känna, prova, se innehållet i det som är min uppgift att förmedla här i livet. För så tror jag att det är, att var och en har sitt uppdrag, sin mening med livet. Inte så att det är en enda jättestor uppgift som ska uppfyllas, utan uppgifter som skiftar under livet och som vägleds från hjärtat. Alltså måste vi lyssna inåt och få kontakt med hela oss själva. Genom att landa ned i benen, hitta inbalanseringen, få bäckenet inunder dig så att avståndet mellan svansrot och hjässa rätas ut, då får andningen sin plats och du får tillgång till hela din potential i stunden. Just det där var min tanke både när jag klev upp på konserthusets scen, skulle fotas i reportagen eller då jag står hemma i köket och lagar mat – jag vill komma till min rätt i just denna stund och då använder jag ju så klart de verktyg som stödjer mig, vilket inte innebär bara tankeverktyg eller fysiska övningar, utan just samspelet där jag kan hitta mental kroppsnärvaro i just den aktivitet som ligger framför mig.

Har du reflekterat över och hittat ditt nuvarande uppdrag? Hur gör du för att ta den plats i livet som är din? Vad stödjer dig att göra just detta?

Varmt lycka till med att utforska din plats!

/Pernilla