Blogg

Baksmälla vs Aktivitetsbalans

Baksmälla, visst kan det vara ett bra beskrivande ord när det blivit för mycket av det goda. Jag tänker inte på just alkohol, utan mer när livets berg och dalbana har innehållit lite väl mycket aktivitet, lite för länge. De där nödvändiga svängningarna mellan aktivitet och återhämtning, som dessutom blir betydligt mer användbara och effektiva om svängningarna inte är alltför kraftiga.

Livets förändringar är konstanta, men ibland blir de tydligare än annars. Just nu är väl en sådan tid. En tid då allt ställs på ända, men ändå är precis som vanligt.
Dessa märkliga tider har ju gett möjlighet till nya reflektioner och bla har jag funderat över hur olika vi reagerar på förändring. Min mycket lösningsfokuserade hjärna går igång på alla cylindrar och är beredd att prova allt nytt som kan hjälpa, samtidigt. Det är på många sätt positivt att vara lösningsdriven, men ibland kan det kosta på när hjärnan har svårt att gå i vila.
Oavsett så har det fört med sig att jag nu sjösatt några av alla de idéer jag burit på länge.
Jag har länge känt ett behov av att förstärka det jag gör, den behandling och utbildningar jag ger, med mer material som patienter och kursdeltagare kan ta med sig hem för att verkligen få till sin process och kunna bli självgående. Ett media som jag länge varit nyfiken på är film, men inte kunnat så mycket om. Det är så lätt att sätta ribban alltför högt, det går ju verkligen göra superläckra och proffsiga filmer, men ska jag vänta tills jag verkligen behärskar det mediet så får vi vänta. I stället har jag igen bara kastat mig ut och startat en Youtube-kanal.
Tillsammans med min mobil och ett kamerastativ har jag spelat in filmer här hemma, i min trädgård och i vardagens aktiviteter och tänker att det kanske är på det sättet som jag bäst förmedlar mitt budskap. I alla fall ännu så länge. Relativt osminkat, i mysbyxor och utan retuscheringar. Har du sett det? Om inte så hoppas jag att du vill utforska min kanal som så klart heter Aktivitetsbalans för Dig.
Vad tycker du om det? Kan filmerna vara inspirerande och hjälpsamma trots att de skulle kunna vara snyggare och ha bättre ljud?
Jag önskar all form av respons. Titta, gilla, kommentera och framförallt PRENUMERERA så kan vi tillsammans skapa något som kan bli riktigt användbart!

Något annat jag också kastat mig ut i gäller samma medie, de digitala möjligheterna! I min anställning på Primärvårdsrehab i Region Kronoberg har jag just startat min senaste kurs i digitalt format. Det är 6 deltagare som varje fredag deltar i gruppen Aktivitetsbalans i kroppen och dagen.
Det som är lite extra kul är att folk reagerar på att det är just jag som är först ut och blivit ”viral”. Jag har knappast utgett mig för att vara en it-fantast, men även det har jag haft anledning att fundera över på sistone. Jag gillar teknik som verkligen underlättar vardagen, men jag ogillar skarpt (skulle nästan kunna säga hatar) när människan måste anpassa sig efter tekniken, tex när uppdateringar och förändringar sker stup i kvarten och kräver väldigt mycket kognitiv kapacitet och flexibilitet. Så i dessa tider kan jag verkligen gilla tekniken när digitaliseringen så tydligt underlättar vår vardag. Tack och lov för möjligheten till videomöten när det varit enda sättet jag fått träffa min älskade dotter på under flera månader!

Efter att jag de senaste åren lagt all skrivtid på studierna och uppsatsen utbildningen förde med sig så är det nu dags för utrymme för lite annat skrivande. En av de saker jag verkligen vill göra är att få till en brevväxling med alla er som kan vara intresserade av aktivitetsbalans och BK i Aktivitet. För dig som är arbetsterapeut kanske de här begreppen känns självklara, för andra kanske det är ett stort frågetecken vad jag menar och vad som ingår. Ja det är kanske precis detta jag vill skriva om. Inspirera och berätta om de verktyg jag har upptäckt och vilken skillnad det kan göra både i våra egna liv och för de människor vi möter i livet, i våra olika roller.

Jag vill verkligen skriva, men det finns ju som sagt så många fler sätt att kommunicera med varandra och medier att använda. Film är ju ett sätt. Ett annat som jag fått möjlighet att testa helt nyligen är också podd. En nära vän till mig driver podden Drömmen om Målajord sedan flera år tillbaka och jag har just fått chansen att tillsammans med henne spela in ett avsnitt. Samtidigt som det är lite läskigt att vara så personlig till alla som vill lyssna, så tycker jag att det blev ett riktigt trevligt samtal. Vi pratar om mycket, bla drivkrafter genom livet, att utvecklas, bygga trygghet i sig själv och vikten av att ständigt utgå från närvaro i just den stund där vi är. Det gav mig glädje och lust till mer. Hoppas du vill lyssna och hittar lite inspiration även här!

Att öva framför skärmen, inspireras via text eller ljud är inte dumt, men så klart blir det en helt annan dimension när vi kan träffas ”på riktigt” och tillsammans utforska vår potential. Det vore så otroligt roligt om just Du vill följa med på 5 dagars kurs på Gotland för att verkligen få tillfälle att utforska alla de möjligheter som BK i Aktivitet kan ge, oavsett om det gäller dina egna behov eller att utvecklas i din yrkesroll som terapeut/behandlare. Hur världen ser ut i september vet vi ju ovanligt lite om, men om det inte är möjligt att träffas på kurs då så skjuter vi bara på datumet. Jag fortsätter planera för september tills motsatsen är bevisad.

Jag skulle bli oerhört glad om du hör av dig och berättar om du hittat någon inspiration i mina filmer eller poddsamtalet. Eller kanske har du önskemål eller förslag på vad du önskar se på film? Min intention är att skapa material som ger DIG inspiration! Så berätta för mig vad just DU behöver.

Behåll din närvaro precis där du är,
i dig själv och det du gör,
så kommer även denna tid bli på bästa sätt! 

Allt gott!

Varma hälsningar
Pernilla

Hoppas du vill prenumerera på mina Inspirationsbrev!

Ta din egen plats

Under senaste månaderna har jag varit i tidningsreportage TVÅ gånger. Dels en Artikel i tidningen Arbetsterapeuten och Födelsedag Smålandsposten. Det är en ovan känsla när vänner, patienter, arbetskamrater eller bekanta kommer och berättar ”Jag såg dig i tidningen!”. Ja den där lite märkliga känslan att stå i centrum, att stå för innehållet i reportaget, helt enkelt att sticka ut, men också ganska stolt att jag vågar. Samtidigt har jag ju blivit ganska bra på det under senare år, att helt enkelt stå i mina ben och säga det jag vill få sagt. Att inte vänta på att någon letar upp mig och frågar om jag har något att komma med. Nej jag tror mig ha något att förmedla till världen och då gäller det ju att världen får höra, känna, prova, se innehållet i det som är min uppgift att förmedla här i livet. För så tror jag att det är, att var och en har sitt uppdrag, sin mening med livet. Inte så att det är en enda jättestor uppgift som ska uppfyllas, utan uppgifter som skiftar under livet och som vägleds från hjärtat. Alltså måste vi lyssna inåt och få kontakt med hela oss själva. Genom att landa ned i benen, hitta inbalanseringen, få bäckenet inunder dig så att avståndet mellan svansrot och hjässa rätas ut, då får andningen sin plats och du får tillgång till hela din potential i stunden. Just det där var min tanke både när jag klev upp på konserthusets scen, skulle fotas i reportagen eller då jag står hemma i köket och lagar mat – jag vill komma till min rätt i just denna stund och då använder jag ju så klart de verktyg som stödjer mig, vilket inte innebär bara tankeverktyg eller fysiska övningar, utan just samspelet där jag kan hitta mental kroppsnärvaro i just den aktivitet som ligger framför mig.

Har du reflekterat över och hittat ditt nuvarande uppdrag? Hur gör du för att ta den plats i livet som är din? Vad stödjer dig att göra just detta?

Varmt lycka till med att utforska din plats!

/Pernilla

 

 

Känns lite revolutionerande

Uppsatsen är inskickad igen, troligtvis näst sista gången. Tar några dagars paus från min egen utbildning och fokuserar idag på dem jag håller istället. Läser kursutvärderingarna efter den intensiva veckan på Danderyds sjukhus för ett tag sedan. Det är otroligt inspirerande att se vad deltagarna fått med sig, att fundera över utmaningarna och spinna vidare på de idéer som förmedlas. Dessutom är det oerhört värmande med de fina personliga hälsningar som kommer med. Det ger kraft att fortsätta det här arbetet tillsammans med er alla!

Att jobba för att använda sig själv som instrument i det terapeutiska arbetet kräver arbete med egen inre utveckling, alltså blir det en win-win situation. Det du kan ta med dig i din profession har du också stor glädje av som människa i livet även utanför arbetet, det tycker jag verkligen att kursutvärderingarna vittnar om. När ord som tryggare och lugnare som person dominerar sidorna efter bara en veckas tränande och kommentarer som ”Att regelbunden repetition gör sån skillnad, att dessa 5 dagar i rad gett så mycket. Rent fysiskt och kunskapsmässigt och även medvetenhetsgraden ökat kring detta med hur ”jag gör” och ”hur jag har det”.”

Och inte minst meningar så som ”känns lite revolutionerande, ”Paradigmskifte” får mig att rysa över kroppen – är vi något riktigt viktigt på spåren?!

Så idéerna om hur jag skulle kunna jobba vidare med detta är många fler än tiden att förverkliga dem, så jag försöker att inte lova mer än jag kan hålla. Så håll till godo med lite fina och tankeväckande citat från kursdeltagarna.

Exempel på Användning av kunskapen ”Bemötandet – att möta andra med en nyfikenhet och vara terapeutisk hellre än att hamna i omsorg. Guida mer, inte instruera.” ”I mötet, i samtal och i bedömningar, möte med kollegor, privat, egentligen i allt jag gör, aktiviteter hemma och i träning.”

Egna upptäckter: ”min inre insikt – hittat tillbaka till den inre drivkraften. Att alltid hålla någon form av balansering.”- ”Att det inte behöver vara så svårt – att lyssna på kroppen räcker.”

Fått med sig från kursveckan: ”Att förenkla, att repetera. Vikten av att jag själv ska öva att känna i min kropp för att kunna förmedla det till andra. Att starta och avsluta i ”sin egen” kropp.”

”Att avslappning inte är målet, att jag kan uppleva omställningssmärta som bevis på att något händer vilket ger motivation. Det var härligt att vara i kroppen i den andra köksaktiviteten.”

Idéer och förslag om fortsättning/fortsatta behov: Nätverksträffar. ”BK i Aktivitetsdagar”. Fördjupningskurser, tex med fokus på observation och guidning. Uppföljning efter 6 mån.

Spontana avslut: ”Tack Pernilla för en trevlig och bra kurvecka! Du har lockat fram inspiration i mig och med dina kunskaper har jag lärt mig mycket. Tack!” ”Tack för en härlig kurs och för att du öppnar upp för ett härligt klimat!” ”Så skönt att du är så lugn och inte stressar upp dig, att det blir som det blir.”

Så åter igen stort tack till er alla som deltog och ni andra hoppas jag kan få lite inspiration av de här citaten. Inspiration till egna upptäckter oavsett vart du är på din resa genom livet <3

Varma hösthälsningar

Pernilla

FÖDD ARBETSTERAPEUT

Efter en timmas supertrevligt samtal med redaktören Katja Alexandersson på tidskriften Arbetsterapeuten så avundas jag inte hennes jobb att nu få ihop allt vårt prat (OCH besöket på kursen i Danderyd) till en endaste liten kort text om mitt jobb. Jag lovar att hon har material till närmare en hel tidning!

Vi hinner fördjupa oss och utforska härliga kringelikrokar utifrån de sex frågor hon skickat mig i förväg. Vi hittar paralleller mellan yrkets evidens och personliga erfarenheter, självkänslans plats i yrkesrollen, att använda sig själv som det viktigaste terapeutiska instrumentet, till inre drivkrafter för att starta eget och synkronisiteten när jag säger att jag insett att jag inte bara jobbar som arbetsterapeut, utan ÄR arbetsterapeut, just denna fråga finns med på annan plats i kommande nummer av Arbetsterapeuten.

Kanske var det inte riktigt när jag föddes som jag blev arbetsterapeut, men precis fyllda 20 var jag troligtvis den allra yngsta nyutexaminerade arbetsterapeuten. Så samtidigt som jag blev vuxen växte jag också in i min yrkesroll. Vad kommer först, hönan eller ägget? I januari har min klass 30-års jubileum och jag har varit arbetsterapeut hela mitt vuxna liv. Det sägs att vi behöver förstå vår historia för att förstå oss själva, i alla fall en av pusselbitarna. Jag har roat mig med att få ihop förståelsen för arbetsterapeutyrkets historia bla med hjälp av den artikelserie som ovanstående tidning har gett oss under det här året, när arbetsterapin firar 75 år i Sverige, och det är inte utan att självkännedomen växer i takt med läsandet. Hur utbildningen startades, fackanslutning kämpades med, förbundets utformning var en stridsfråga och hur det praktiska hantverksfokuset har skiftat via hjälpmedel till ett teoretiskt fokus. Förbundets 30-åriga kamp för legitimation gav till slut frukt. Patientjournallagen kom 1985 och arbetet att utforma etisk kod, kvalitetspolicy och riksdagsmotioner gav till slut resultat 1999 och legitimation är numera en självklarhet.

När jag gick ut utbildningen var 98% av Sveriges arbetsterapeuter anslutna till Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter och det har för mig aldrig ens varit en fråga om jag ska vara med eller inte, det är den självklara tillhörigheten om man vill vara delaktig i arbetsterapikåren och ta del av dess utveckling. När jag dessutom inser att det stipendium som jag hade turen att få alla terminerna under mina studier i Umeå har en mycket tydligare yrkesbakgrund än vad jag tidigare trott, då fördjupas min respekt ytterligare för de som gick före. Med visst förakt är det lätt att tänka att de hade mycket mindre teoretisk grund och kunskap, men istället hade de oändligt mycket mer av praktisk och tyst kunskap förvärvad genom erfarenhet och krav på flera förberedande utbildningar innan de ens kunde söka arbetsterapeututbildningen. Lönerna är ju ett område däremot som är kvar att lösa och jag ser fram emot när jag kan läsa kapitlet om hur det gick till!

Tack alla ni som gått före och gjort arbetsterapi till det verksamma område som kan göra så stor skillnad för de människor vi möter!

Det ska bli spännande att se artikeln och förhoppningsvis blir det ytterligare en pusselbit för att utveckla BK i Aktivitet till en metod för arbetsterapeuter att hjälpa och stödja människor på väg genom livet. Även du och jag är små bitar i det som formar livets pussel. Få se vad vi kan läsa i historieböckerna om vår tid och vårt bidrag?

/Pernilla

LIFEHACKS = AKTIVITETSBALANS

Studenter

Det är fredagkväll under studentveckan och jag sitter i skuggan på altanen och njuter av eftersvallningar från de senaste dagarnas fester. Det mesta av disken från festen har nu passerat diskmaskinen och det oanvända tältet är just nedmonterat. Möblerna som trängdes undan från vardagsrummet när regnmolnen inte ville skingras, de har däremot inte fått komma fram ur hörnen, det finns tid att göra det så småningom. Jag gläds åt min väns ord från en tidigare fest ”Imorgon ska jag njuta av disken då jag tänker på hur trevligt vi har det just nu.” Så varför stressa med disk och städning när vi kan ta det i lagom takt och njuta av både förberedelser och efterarbete? Istället läser jag sommarnumret av Camino som just damp ned i brevlådan och gläds åt att det jag gör just nu och min yrkeskår är specialister på har fått ett modernt uttryck nämligen ”Lifehacks”. ”Lifehacks är smarta tips för att få vardagen att flyta bättre och få mer gjort med mindre tid eller energi.” Alltså det vi arbetsterapeuter kallar Aktivitetsbalans! Varje dag pratar jag med mina medmänniskor, både i roller som patienter, vänner, bekanta eller mina allra närmaste, om hur vi får ihop vårt livspussel, funderar över våra livsval och värderingar och verkligen gör våra dagliga val i stort och smått för en hållbar och fin tillvaro.

Så vad är nyckeln till en hållbar vardag? Att lyssna på alla andras smarta idéer, följa influensers och bli ”inspirerad” av sociala medier eller? Självklart kan inspiration behövas, men jag är övertygad om att svaret ligger närmare än så. Var och en behöver lyssna in våra egna behov, just här, just nu, vad är en god balans? Vad är de långsiktiga behoven? Men det kroppen förmedlar är inte alltid det huvudet vill höra. För att kunna följa vårt hjärtas röst behöver vi ha god kontakt med vår kropp och kunna läsa av dess budskap. För utan kroppen blir det aldrig en hållbar balans, därför tänker jag att träna upp sin kroppskännedom är en god hjälp på vägen mot hållbar självkännedom och livslång balans. Och med balans menar jag så klart inget statiskt läge som är färdigt en gång för alla utan en ständig mjuk rörelse som följer livets skiftande upp och nedgångar utan att det blir värsta krävande berg- och dalbanan. När vi gör kloka val från hjärtat och gör bra saker för oss själva då gör vi också bra saker för alla runt omkring, inklusive vår kära planet. Just det som jag älskar att kalla ”den sunda egoismen”. Men hur lätt är det att följa hjärtat och höra kroppens budskap i det öronbedövande samhällsbruset? För de flesta av oss krävs en hel del träning och aktiva val. Compassion och tacksamhet är också bra verktyg på vägen.

Så nu väljer jag att sitta kvar här, njuta av fina dagar tillsammans med alla mina kära, sippa på vattnet i det vackra vinglaset och njuta av kroppens signaler att den inte är så sugen på att jobba mer just nu. Det blir tillfälle till det tids nog.

Tack livet för allt! Tack för att disken väntar på mig tills jag är redo.

Hoppas du njuter av sommaren med ömsom regn och ömsom solsken!

Varm kram Pernilla