Blogg

LIFEHACKS = AKTIVITETSBALANS

Studenter

Det är fredagkväll under studentveckan och jag sitter i skuggan på altanen och njuter av eftersvallningar från de senaste dagarnas fester. Det mesta av disken från festen har nu passerat diskmaskinen och det oanvända tältet är just nedmonterat. Möblerna som trängdes undan från vardagsrummet när regnmolnen inte ville skingras, de har däremot inte fått komma fram ur hörnen, det finns tid att göra det så småningom. Jag gläds åt min väns ord från en tidigare fest ”Imorgon ska jag njuta av disken då jag tänker på hur trevligt vi har det just nu.” Så varför stressa med disk och städning när vi kan ta det i lagom takt och njuta av både förberedelser och efterarbete? Istället läser jag sommarnumret av Camino som just damp ned i brevlådan och gläds åt att det jag gör just nu och min yrkeskår är specialister på har fått ett modernt uttryck nämligen ”Lifehacks”. ”Lifehacks är smarta tips för att få vardagen att flyta bättre och få mer gjort med mindre tid eller energi.” Alltså det vi arbetsterapeuter kallar Aktivitetsbalans! Varje dag pratar jag med mina medmänniskor, både i roller som patienter, vänner, bekanta eller mina allra närmaste, om hur vi får ihop vårt livspussel, funderar över våra livsval och värderingar och verkligen gör våra dagliga val i stort och smått för en hållbar och fin tillvaro.

Så vad är nyckeln till en hållbar vardag? Att lyssna på alla andras smarta idéer, följa influensers och bli ”inspirerad” av sociala medier eller? Självklart kan inspiration behövas, men jag är övertygad om att svaret ligger närmare än så. Var och en behöver lyssna in våra egna behov, just här, just nu, vad är en god balans? Vad är de långsiktiga behoven? Men det kroppen förmedlar är inte alltid det huvudet vill höra. För att kunna följa vårt hjärtas röst behöver vi ha god kontakt med vår kropp och kunna läsa av dess budskap. För utan kroppen blir det aldrig en hållbar balans, därför tänker jag att träna upp sin kroppskännedom är en god hjälp på vägen mot hållbar självkännedom och livslång balans. Och med balans menar jag så klart inget statiskt läge som är färdigt en gång för alla utan en ständig mjuk rörelse som följer livets skiftande upp och nedgångar utan att det blir värsta krävande berg- och dalbanan. När vi gör kloka val från hjärtat och gör bra saker för oss själva då gör vi också bra saker för alla runt omkring, inklusive vår kära planet. Just det som jag älskar att kalla ”den sunda egoismen”. Men hur lätt är det att följa hjärtat och höra kroppens budskap i det öronbedövande samhällsbruset? För de flesta av oss krävs en hel del träning och aktiva val. Compassion och tacksamhet är också bra verktyg på vägen.

Så nu väljer jag att sitta kvar här, njuta av fina dagar tillsammans med alla mina kära, sippa på vattnet i det vackra vinglaset och njuta av kroppens signaler att den inte är så sugen på att jobba mer just nu. Det blir tillfälle till det tids nog.

Tack livet för allt! Tack för att disken väntar på mig tills jag är redo.

Hoppas du njuter av sommaren med ömsom regn och ömsom solsken!

Varm kram Pernilla

Kroppskännedom i vårens aktiviteter

Vad är det vi gör när vi gör? Hur förändras min känsla och uppfattning om mig själv när jag under promenaden släpper ned tyngden, hittar min framåtorientering och drivet från centrum, förändras då också glädjen och självkänslan i steget? Kan känslan av närvaro förbättras när jag tar kraften från benen när jag knådar degen? 
Allt detta och mycket mer har vi utforskat tillsammans under den härliga vårveckan här i Växjö då vi genomförde Grundkurs i BK i Aktivitet. Även om utgångspunkten för att ta något vidare till någon annan är den egna levda erfarenheten så vill och behöver vi ju också koppla det till teori. Så allt övande reflekterade vi över i relation till arbetsterapi, aktivitetsteorier, beteendevetenskapliga teorier och mycket mer. Att hitta kontakten med sin egen kropp och låta varje del göra det den är bäst på är verkligen ett arbete där alla dimensioner av att vara människa involveras, de existentiella dimensionerna blandas med psykiskt och fysiskt och är inte möjliga att särskilja. Det finns möjlighet att odla känslan av; Hela dig i allt det du gör!

När vi kom hem delade flera av deltagarna med sig av reflektioner från hemmaplan och det är så spännande att gång efter annan konstatera att man faktiskt har MER energi efter en intensiv kursvecka med utgångspunkt i närvaro och samling i hela människan än då vi bara använder hjärnan! Tänk att vi kan komma tillbaka till jobbet utvilade OCH med nyvunnen kunskap, vilken potential det finns här.

På min fråga om hur deltagarna ville beskriva kursen för er som ännu inte varit med kom dessa vackra ord från ett par av dem:

  • Om man tänker sig gå en kurs där man mekaniskt lär sig tekniker och fokuserar enbart på teori så är det fel kurs för den personen. Du får jobba med och bearbeta dig själv, dina känslor, tankar, beteenden, andning och kroppsuppfattning och allt detta integrerat med vardagliga, naturliga aktiviteter. Hjärnan går in i ett slags återhämtande viloläge och det som förvånade mig mest var att jag fick så mycket energi. Kände mig trygg med Pernilla och de andra i gruppen och vi hade många intressanta samtal där vi generöst delade med oss av våra erfarenheter och humor 🙂
  • Basal kroppskännedom en kurs för dig som vill utveckla dig själv på ett personligt plan och bli ditt eget redskap i din profession. Det väcker nya upplevelser i kropp och sinne. Du får tid att reflektera och känna in i dig själv vilket är förutsättning för att kunna lyckas med detta. Jag är mycket glad över att ha fått ta del av kurs, då jag fått upptäcka nya perspektiv bland annat vikten av kroppsposition, mental närvaro och hur detta kan appliceras i våra vardagliga aktiviteter. Detta är kunskap jag vill förmedla vidare

Vi delar med oss av några foton och filmsnuttar tagna mitt i övandet under veckan – kanske hittar du lite inspiration här!

Vill du också delta i en kurs med BK i Aktivitet? Kolla in sidan för aktuell kursplanering och se vad som passar bäst för dig.

Varmt välkommen!

/Pernilla

BK och trauma

Jag blir varm i hjärtat när jag i texten hör Annas trygga röst genom bokstäverna. Samtidigt hennes fina engagemang att genom kroppen hjälpa människor att läka. Läs och låt dig inspireras av två fina artiklar om hur man kan använda Basal Kroppskännedom. Min vän och kollega Anna Sannum Karlsson intervjuas och bidrar med sin kunskap. Dels Hon vill skapa tillit efter kroppens katastrofer – Fysioterapi och De tar till kroppen för att läka själen efter trauma – Sydsvenskan. Mer av Annas kunskap kan vi också ta del av i hennes bok Hur gör du när du rör dig?

Tack Anna för den fina inspirationen!

Artikel i Sydsvenskan om BK

Kulturnatten Växjö 2019

Kulturnattsbild 2019

Årets största utmaning – eller i alla fall den första! På Kulturnatten den 26 januari i Växjö ska jag inleda min Antologi-grupps bidrag. I och för sig har jag tänkt göra det jag så ofta gör, en sittande inbalansering, men ändå ska jag göra något helt annat. Mitt bidrag heter ”Inåtfokus och poetisk inbalansering”. Det känns så läskigt och superspännande att ge mig utanför min bekvämlighets zon!

⭐ Kom gärna och lyssna, jag behöver allt support jag kan få⭐

Antologirapsodi – En vink till livet

Under Kulturnatten 2019 på Det Fria Ordets Hus i samarbete med Anoteket Författarrum och Punctum saliens:

16:45 ”Inåtfokus och poetisk inbalansering” – Pernilla Sporre
16:55 ”Vad ger oss livsstyrka genom alla tider?” Jennifer Rácz
17:05 Om oss – Elisabeth Jönsson och Eva Fodor Velander
17:10 ”Livets bilderbok” – Sven Velander
17:15 ”Livsresa med lätt bagage och/eller Tid är vår nya status” – Eva Fodor Velander
17:25 ”Att vara en skrivande människa” – Elisabeth Jönsson
17:35 ”Dikten läker inga sår men…” – Tina Persson
17:45”Punkpoesi för trasiga själar” – Sven Velander
17:55 Slut

Läs mer om programmet på https://www.anoteket.se/category/aktuellt/ och
https://www.punctumsaliens.se/kultur/kulturnatten-vaxjo-2019-antologirapsodi/
Läs mer om Antologin på www.anoteket.se/projekt/antologi

Kursdag Sveriges Arbetsterapeuters Smärtförening

Sveriges Arbetsterapeuters Smärtförening inbjuder till Kursdag

Upplevelsebaserad utbildning – Basal Kroppskännedom i Aktivitet

7 mars 2019

Kära arbetsterapeutkolleger äntligen en möjlighet att träffas igen!
En dag av möten, inspiration, utbyte av erfarenheter och kunskap inom smärtrehabilitering

 

Program

10.00 Introduktion av Pernilla Sporre

10.45 Fika som aktivitet

11.15 Tillämpning i vardag/arbete

12.45 Lunch till självkostnadspris

13.45 Information om SAS och Swedish Pain Society

14.15 Workshop samt kaffe

16.00 Avslutning

Plats Danderyds sjukhus T-banestation: Danderyds sjukhus. Entrévägen 6.   Målpunkt C, Plan 1. Föreläsningssal Bofinken

Arrangör Sveriges Arbetsterapeuters Smärtförening, SAS

Kursledare Pernilla Sporre samt styrelsen i SAS

Kostnad 750 kr SAS medlemmar, 1500 kr icke SAS medlemmar.

Deltagarantal Max 35st minst 15st.

Anmälan Anmäl snarast, ”först till kvarn” gäller. Skriftlig anmälan (bindande) senast den 11/2 till: madelene.linder@vll.se

Efteranmälan går bra i mån av plats!
Ange namn, telefonnummer, arbetsadress, e-postadress och om du är medlem i SAS. Anmäl ev. önskemål om specialkost.
Inbetalning görs på plusgirokonto (SAS) 1144407-2 efter kursbekräftelse.
Kontakta oss gärna vid frågor! Catherine Lindgren Pettersson  catherine.lindgren-pettersson@sll.se

Välkomna!